Bez milosti, bez kajanja: Slučaj “Davitelja s čarapom”

Serijski ubojice gotovo uvijek oduzimaju živote pripadnika vlastite rase. U slučaju Carltona Garyja (195. – 2018.), zloglasnog “Davitelja s čarapom”, ovo pravilo nije vrijedilo: riječ je o crncu koji je, u razdoblju od srpnja 1970. do travnja 1978. godine, ubijao isključivo vremešne bjelkinje. Inteligentan, beskrupulozan i lukav, dugo je izmicao ruci pravde – od njegova posljednjeg ubojstva do uhićenja prošlo je gotovo puno desetljeće!

Gary je odrastao u Columbusu, drugome najvećem gradu američke savezne države Georgije. Otac, građevinski radnik sklon alkoholu, napustio je obitelj kad je dječak još bio u pelenama, a majka, koja je jedva spajala kraj s krajem, često ga je ostavljala tetki na čuvanje. Obje žene su radile u kućama postarijih imućnih bjelkinja: njihove priče o mušičavim i zahtjevnim gazdaricama možda su postavile temelj Garyjevoj patološkoj mržnji prema pripadnicama te skupine, koja će se manifestirati godinama kasnije.

Premda iznimno bistar, Gary nije imao prijatelja ni perspektive, pa je već kao tinejdžer krenuo stazom kriminala. U početku se radilo o sitnim krađama i prodaji marihuane; s vremenom je “napredovao” do provala u stanove i krivotvorenja čekova. Nakon što se oženio povučenom i plahom prodavačicom koja se nije previše miješala u njegova posla, preselio se u Albany u New Yorku. Bračna harmonija nije ga odvratila od kriminalnih aktivnosti: počinio je niz pljački. U ljeto 1970. godine, prvi put je ubio.

Nellie Farmer veći dio života je provela podučavajući djecu u osnovnoj školi u Albanyju. Kad se povukla u mirovinu, nedostatak sredstava prisilio ju je da iz trosobnog stana preseli u skromnu garsonijeru. Kakve su misli prolazile kroz glavu nesretne žene kad se ruka krupnog stranca usred noći spustila na njeno grlo, bolje je ne zamišljati. Dva dana kasnije, njeno beživotno tijelo pronašli su susjedi. Obdukcija je pokazala da je 85-godišnja žena bila silovana, a potom zadavljena šalom. Ono što je alarmiralo policiju bila je činjenica da se sličan napad dogodio mjesec dana ranije. Obje žrtve, Marion Brewer i Nellie Farmer, bile su umirovljenice, obje su bile bjelkinje. Jedan detektiv posumnjao je da kolege i on imaju posla sa serijskim ubojicom. Ta sumnja pretvorila se u izvjesnost nakon što je pronađen leš starice Josephine Deitz. Ovaj put, napadač je silovanju i ubojstvu prirodao krađu novca i nakita. Nije, međutim, bio oprezan kao ranije: ostavio je otisak prsta na mjestu zločina.


Čim je uhićen, Gary je priznao sudjelovanje u pljački, ali je rezolutno poricao umiješanost u ubojstvo. Odgovornost za taj zločin prebacio je na navodnog supočinitelja Johna Leeja Mitchella. Bio je toliko uvjerljiv da su policajci dotičnog uistinu optužili za ubojstvo, a Gary se, odsluživši kaznu zbog pljačke, našao na slobodi. Svjestan činjenice da ne može nastaviti sa svojom gnjusnom praksom u Albanyju, vratio se u rodni grad. Samo nekoliko dana kasnije, napao je Jean Frost, knjižničarku koja se upravo bila vratila kući s proslave svoga pedeset petog rođendana. Nakon što ju je silovao, Gary je omotao najlonke oko njena vrata i okretao ih dok se žrtva nije prestala micati. Ovaj put, učinio je grešku: žilava žena preživjela je napad. Premda u strašnom stanju (lice joj je bilo puno modrica a krvarenje u vaginalnom području toliko snažno da liječnici nisu mogli provesti test kakav je uobičajen nakon silovanja), uspjela je sačuvati dovoljno prisebnosti da policajcima ispriča sve o napadu. Između ostalog, rekla je da je počinitelj bio crnac.

Nakon što je 60-godišnja Ferne Jackson pretučena, silovana i zadavljena najlonkama, gradom se počela širiti panika. Novine su izvještavale o “Davitelju s čarapom”, a uplašene starice svoje su mirovine trošile na ugradnju alarma i jačih brava. Nažalost, izgledalo je kao da pomahnitalog ubojicu ništa ne može zaustaviti. U narednih mjesec dana, čak četiri starice doživjele su Ferneinu sudbinu. Kako su po čitavom gradu bile postavljene zasjede, Gary se odlučio na neko vrijeme pritajiti. Izdržao je četiri mjeseca.

Nekoliko dana iza Nove Godine, kroz prozor se uvukao u stan vremešne Ruth Shwob. U trenutku kad se obrušio na krhku ženicu, nije ni slutio da je ova aktivirala alarm, skriven ispod kreveta. Patrolno vozilo stiglo je za nekoliko minuta, na vrijeme da “plavci” spase ženi život… Ne i da uhvate počinitelja: uspio je pobjeći te provaliti u kuću udaljenu samo dvije ulice. Ondje je silovao i ubio 78-godišnju Mildred Borom.

Osam mjeseci nakon što je ubio svoju posljednju žrtvu, 61-godišnju Janet Cofer, završio je u zatvoru zbog drugog zločina: oružana pljačka koju je u međuvremenu počinio priskrbila mu je dvadeset godina odmora na državnim jaslama. Nakon pet godina uzornog uzništva, uspio je pobjeći na slobodu. Nadležni su bili izvan sebe od bijesa: nedugo nakon Garyjeva bijega, iskrsnuli su dokazi koji su upućivali na to da bi upravo on mogao biti “Davitelj s čarapom”.

Gary je uhićen tek devet i pol godina nakon ubojstva Janet Cofer. Tužiteljstvo mu je uspjelo dokazati krivnju za tri silovanja i ubojstva, dovoljno da mu sudac izrekne smrtnu kaznu. Dana 15. ožujka 2018. godine, okrutno srce Carltona Garyja zaustavila je smrtonosna injekcija. Do samog kraja, nije pokazao ni naznake kajanja za svoje monstruozne zločine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari