Na današnji dan

Započeta gradnja najveće carske rezidencije u Indiji – 1638.

Crvenu Tvrđavu dao je sagraditi šah Džahan, veliki mogul čije je carstvo obuhvaćalo velik dio indijskog potkontinenta. Šah Džahan u povijesti je ostao poznat kao graditelj Taj Mahala, veličanstvene grobnice podignute u čast njegove supruge Mumtaz Mahal.

Dana 13. svibnja 1638. godine započeta je gradnja Crvene tvrđave u Delhiju, carske rezidencije moćnih mogulskih vladara Indije. Gradnja je trajala deset godina, a kad je Crvena tvrđava dovršena postala je jednom od najvećih tvrđava na svijetu. Ima površinu od oko 40 hektara, ograđenu zidinama, a sa susjednom starijom tvrđavom Salimgarh premašuje 50 hektara. Cjelokupni kompleks Crvene tvrđave koji je pod zaštitom UNESCO-a, zajedno s okolnim zaštitnim pojasom, prostire se na više od 90 hektara (za usporedbu, Zabranjeni grad u Pekingu ima površinu od oko 80 hektara). Crvenu Tvrđavu dao je sagraditi šah Džahan, veliki mogul čije je carstvo obuhvaćalo velik dio indijskog potkontinenta. Šah Džahan u povijesti je ostao poznat kao graditelj Taj Mahala , veličanstvene grobnice podignute u čast njegove supruge Mumtaz Mahal, koja je prerano preminula pri porodu.

Taj Mahal izgrađen je u Agri, a od delhijske je Crvene tvrđave udaljen oko 180 kilometara. Obje se te građevine nalaze na istoj rijeci, Jamuni (Yamuna), a podignute su u slično vrijeme (Taj Mahal započet je nešto ranije od Crvene tvrđave, no dovršen je kasnije). U Crvenoj tvrđavi imali su veliki moguli svoju glavnu rezidenciju tijekom gotovo 200 godina, sve dok im britanske kolonijalne vlasti nisu u potpunosti slomile moć.

Komentari