Na današnji dan

Katharine Hepburn – glumica s najviše Oscara za najbolju žensku ulogu – 1907.

Njena karijera u Hollywoodu trajala je nevjerojatnih 60 godina. Dobila je Oscare za najbolju žensku ulogu u čak 4 filma. Poznata je njena suradnja s glumcem Spencerom Tracyjem, s kojim je nastupala u ukupno 9 filmova (primjerice Adamovo rebro iz 1949. godine).

Katharine Hepburn – glumica koja do danas drži apsolutni rekord s četiri osvojena Oscara za najbolju žensku ulogu (Meryl Streep i Ingrid Bergman slijede s tri Oscara, ali od toga samo po dva za najbolju žensku ulogu), rođena je 12. svibnja 1907. godine u Connecticutu. Roditelji su joj bili ljudi naprednih pogleda za to doba. Otac je liječnik koji se borio protiv širenja spolnih bolesti, a majka društveno angažirana feministica. Katharine se u djetinjstvu ponašala slično dječacima. Imala je kratku dječačku frizuru i voljela se nazivati Jimmy.

Glumom se počela baviti tek za vrijeme studija, i to samo zato što je nastupanje u predstavama bilo preduvjet za dobre ocjene. Ipak, s vremenom je počela nastupati redovito, a nakon studija počela je glumiti profesionalno. Privukla je pažnju Hollywooda i dobila mjesto u filmskoj industriji. Njena karijera u Hollywoodu trajala je nevjerojatnih 60 godina. Dobila je Oscare za najbolju žensku ulogu u čak 4 filma (Jutarnja slava, Pogodi tko dolazi na večeru, Zima jednog lava, Ljetnikovac na Zlatnom jezeru). Od njenih ljubavnih veza poznate su bile one s zrakoplovcem i milijarderom Howardom Hughesom (koji ju je želio oženiti), te sa poznatim glumcem Spencerom Tracyjem, s kojim je nastupala u čak 9 filmova (primjerice Adamovo rebro iz 1949. godine).

Komentari