Na današnji dan

Prvo ukazanje Gospe u Fatimi – 1917.

Gospa se ukazala djeci na mjestu zvanom Cova da Iria, nedaleko od Fátime u Portugalu. Djeca su ugledala ženu “sjajniju od sunca, sa zrakama svjetlosti čišćima i jačima od kristalne kugle napunjene svjetlucavom vodom i prožete zrakama sunca.”

Dana 13. svibnja 1917. godine troje djece u Portugalu doživjelo je prvo u nizu Gospinih ukazanja koja su postala čuvena u svijetu. Najstarije dijete bila je 10-godišnja djevojčica Lúcia dos Santos (danas službenica Božja), a s njom su bili i njeni rođaci: 7-godišnja bl. Jacinta Marto i 8-godišnji bl. Francisco Marto. Ukazanje se dogodilo kad su djeca pasla ovce na mjestu zvanom Cova da Iria, nedaleko od njihovog sela Fátime. Ugledali su ženu “sjajniju od sunca, sa zrakama svjetlosti čišćima i jačima od kristalne kugle napunjene svjetlucavom vodom i prožete zrakama sunca.”

Ponovna ukazanja djeca su doživljavala uvijek na 13. dan u mjesecu, i to kroz sljedećih 5 mjeseci (dakle, ukupno 6 puta). Govorilo se da je Gospa obećala djeci da će se 13. listopada, za vrijeme zadnjeg ukazanja, dogoditi čudo koje će sve ljude uvjeriti u istinitost prikazanja. I doista, 13. listopada 1917. godine između 30.000 i 100.000 ljudi u Fátimi i okolici doživjelo je ono što se danas naziva Čudo sunca (por. Milagre do Sol). Čak je i jedan antiklerikalni komunist zapisao: “Sunce je izvodilo nagle nevjerojatne pokrete, suprotno svim kozmičkim zakonima.” Fenomen je trajao oko 10 minuta i vidio se u krugu od čak 40 kilometara od Fátime. Znanstvenici do danas nemaju objašnjenje za to što se dogodilo.

Gospa je tijekom tih ukazanja djeci povjerila tri tajne, koje se danas nazivaju Tri fatimske tajne i izazivaju veliku znatiželju. Naročito je zanimljiva Treća fatimska tajna, koja je izazvala mnoge rasprave. Prema službenom mišljenju Vatikana Treća fatimska tajna odnosi se na atentat na papu sv. Ivana Pavla II., za koji je on sam smatrao da je preživio zahvaljujući pomoći Gospe Fatimske.


Komentari