Na današnji dan

Giro d’Italia pokrenule su novine – 1909.

Pobjednik prvog natjecanja Giro d’Italia bio je Luigi Ganna. Drugi je bio Carlo Galetti, koji je kasnije pobijedio tri puta zaredom.

Jedno od najpoznatijih biciklističkih natjecanja na svijetu, Giro d’Italia, prvi put održano je 13. svibnja 1909. godine. Izvorno, natjecanje je trebalo poslužiti za promociju sportskih novina La Gazzetta dello Sport tj. za povećanje njihove prodaje, no preraslo je u samostalan fenomen. Utrka je započela u Milanu, na prvoj dionici dugoj 397 kilometara, koja je cilj imala u Bologni. Utrka se sastojala od osam etapa, u dužini od 2.447 kilometara, a cilj posljednje bio je također u Milanu.

Pobjednik prvog natjecanja Giro d’Italia bio je Luigi Ganna, talijanski biciklist kojem je tada bilo 25 godina. Drugo mjesto osvojio je Carlo Galetti, a treći je bio Giovanni Rossignoli. Galetti je na Giru kasnije pobijedio tri puta zaredom (1910., 1911. i 1912. godine). Kako je prvo natjecanje rezultiralo velikim uspjehom, održavanje utrke nastavljeno je svake godine sve do današnjih dana (s iznimkom u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata).

 


Komentari