Na današnji dan

Čuveni padovanski ispovjednik i omiljeni hrvatski svetac – 1866.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako je bio niskog rasta i krhkog zdravlja samostanski starješine odlučuju da bi najprikladnije bilo da djeluje kao ispovjednik.

Drugi kanonizirani hrvatski svetac Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg Novom u Boki Kotarskoj. Bio je najmlađi od dvanaestero djece. Kršten je imenom Bogdan, a kad je ušao u Kapucinski red uzeo je ime Leopold. Kako je djetinjstvo proveo među većinskim pravoslavnim stanovništvom, od mlade dobi zalagao se za razumijevanje između katolika i pravoslavaca. U zreloj dobi istaknuo se kao značajni ekumenist.

Kao mladić odlazi u sjemenište u Italiji, gdje ulazi u kapucinski red, a 1890. godine zaređen je za svećenika. Nakon kratkog boravka u Zadru, Rijeci i Kopru premješten je u Padovu (1906.). Kako je bio niskog rasta i krhkog zdravlja samostanski starješine odlučuju da bi najprikladnije bilo da djeluje kao ispovjednik, iako je on težio misionarskom radu.

Ubrzo je, zbog svoje obrazovanosti, pronicavosti i skromnog života, postao omiljeni padovanski ispovjednik, a dolazili su mu kako najugledniji građani tako i oni najsiromašniji. Ostalo je zabilježeno da je u ispovjedaonici bio škrt na riječima, ali nije glumio strogog suca već se postavljao kao prijatelj koji pokušava razumjeti i savjetovati. Kao ispovjednik, o kojem se pročulo diljem kršćanskog svijeta, djelovao je punih 40. godina. Njegovim molitvama i zagovorima pripisivale su se milosti i ozdravljenja. Početkom Prvog svjetskog rata nije htio primiti talijansko državljanstvo pa je kao stranac iz neprijateljske države neko vrijeme proveo u logoru. Mandić je to obrazložio je riječima: “Krv nije voda!”

Leopold Mandić preminuo je 1942. godine te je pokopan na gradskom groblju u Padovi. Već 1946. godine pokrenut je postupak da ga se proglasi blaženim, a tijelo mu je u neraspadnutom stanju preneseno u kapelicu pored crkve, u kojoj je godinama ispovijedao. Blažnim je proglašen 1976., a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svecem 1983. godine.


Mrtvo tijelo sv. Leopolda Mandića još uvijek je u neraspadnutom stanju. Hrvatska kapucinska provincija u povodu Godine milosrđa (2016.) organizirala je šestodnevno štovanje neraspadnutoga tijela omiljenog hrvatskog sveca i zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali i crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi od 13. travnja do 18. travnja 2016. godine.

Piše: Dražen Krajcar

 

Komentari