Na današnji dan

Vijetnamac koji je postao najstariji biskup u povijesti Katoličke crkve – 2012.

Antoine Nguyen Van Thien doživio je starost od čak 106 godina i 2 mjeseca. Bio je katolički biskup grada Vinh Longa na jugu Vijetnama, kod delte rijeke Mekong.

Dana 13. svibnja 2012. godine umro je Antoine Nguyen Van Thien – katolički biskup iz Vijetnama koji je postao ujedno najduže živući biskup u zabilježenoj povijesti Katoličke crkve. Naime, Antoine Nguyen Van Thien doživio je starost od čak 106 godina i 2 mjeseca. Rođen je još davne 1906. godine u Saigonu, velikom gradu u tadašnjoj Francuskoj Indokini. Naime, današnje države Vijetnam, Laos i Kambodža u to su vrijeme pripadale Francuskoj. Grad Saigon danas pripada Vijetnamu i nosi ime Ho Ši Min. Dapače, to je danas najveći grad u cijelom Vijetnamu (premda je glavni grad Hanoi, koji je drugi po veličini).

Spomenimo da je biskupovo prezime Nguyen daleko najčešće prezime u Vijetnamu. Dapače, procjenjuje se da čak oko 40% Vijetnamaca danas nosi prezime Nguyen. Mnogo vijetnamskih emigranata učinilo je to prezime poznatim i raširenim po svijetu.

Antoine Nguyen Van Thien zaređen je za svećenika u dobi od 25 godina, a s 54 postao je biskup. Bio je biskup grada Vinh Longa na jugu Vijetnama, kod delte rijeke Mekong. Kasnije je postao naslovni (titularni) biskup Hispelluma u Italiji. Ukupno je Antoine Nguyen Van Thien bio biskup više od 51 godinu. Umro je na današnji dan u gradu Nici u Francuskoj.


Komentari