Na današnji dan

Zagreb dobio muzej koji dokumentira prošlost grada – 1907.

Muzej grada Zagreba dobiva trajni smještaj 1947. godine na prostoru nekadašnjeg samostana klarisa na Gornjem gradu.

Na prijedlog Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, Gradsko poglavarstvo je 11. svibnja 1907. godine osnovalo Muzej grada Zagreba, sa zadatkom sustavnog prikupljanja i obrade predmeta iz gradske prošlosti.

Prvi postav muzeja postavljen je u kuli iznad Kamenitih vrata, a prvi ravnatelj bio je povjesničar Emilij Laszowski. Nakon velike Kulturno-povijesne izložbe u Umjetničkom paviljonu 1925. godine, muzej je znatno obogaćen izlošcima te mu je uređen novi prostor u prizemlju Umjetničkog paviljona.

Godine 1945. muzej se ponovo premješta, na lokaciju u baroknu palaču u Opatičkoj ulici broj 10. na Gornjem gradu. Napokon, 1947. godine Muzej grada Zagreba dobiva trajni smještaj u istoj ulici na prostoru nekadašnjeg samostana klarisa. Stalni postav, u kojem se prvi put sustavno i kronološki prikazuje povijest Zagreba, od prapovijesnih vremena do današnjih dana, otvoren je 1949. godine.


Tijekom 1990-ih godina muzej je proširen na cijeli kompleks bivšeg samostana prilikom čega su provedena arheološka istraživanja, konzervatorski i restauratorski radovi. Novi postav je projektirao i dizajnirao arhitekt Željko Kovačić, a svečano je otvoren 1998. godine. Postav prikazuje prošlost Zagreba u 45 tematskih cjelina, od političkoga, crkvenoga, povijesnoga i gospodarskoga do arhitektonsko-urbanističkoga, kulturno-povijesnoga, zabavnoga i svakodnevnoga. Posebno se ističu slijedeće zbirke: Pretpovijesna arheološka zbirka, Srednjovjekovna arheološka zbirka, Zbirka cehova te Zbirka planova i regulacija grada Zagreba.

U Muzeju se održavaju i razna stručna predavanja te prigodne izložbe koje su vezane uz zagrebačku prošlost, a nisu dio stalnog postava.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari