Na današnji dan

Pet predmeta s kojima je Bob Marley položen u grob

Fotografija: YouTube screenshot

Na današnji dan umro je slavni Bob Marley od karcinoma u dobi od samo 36 godina. Pokopan je na Jamajci s pet predmeta u grobu. Dakako, prvi je od njih njegova električna gitara marke Gibson Les Paul…

Jedanaestog veljače 1981. godine, u dobi od samo 36 godina, umro je slavni jamajkanski glazbenik Bob Marley. Uzrok smrti bio je karcinom. Naime, Marleyu je gotovo četiri godine ranije dijagnosticirana jedna vrsta zloćudnog raka kože, zvana akralni lentiginozni melanom. Taj mu se melanom razvio pod noktom jednog od nožnih prstiju. Unatoč upozorenjima da bi se prst trebalo amputirati, Marley je to odbio zbog vjerskih razloga. Naime, njegova rastafarijanska vjera navodno ne dopušta odsijecanje dijelova tijela.

Rak se proširio na pluća i mozak i na današnji dan Marley je umro od njegovih posljedica u jednoj bolnici u Miamiju. Posljednje riječi koje je uputio sinu Ziggyju bile su: “Novac ne može kupiti život” (pod time je mislio na neuspješnu borbu s rakom unatoč potrošenom novcu). Pokopan je na Jamajci s pet predmeta u grobu: svojom električnom gitarom (marke Gibson Les Paul), Biblijom, nogometnom loptom, pupoljkom marihuane i prstenom koji je stalno nosio. Ostavio je iza sebe desetak djece, a najstarijem sinu dao je nadimak Ziggy, po nazivu za maleni džoint.

Komentari