Na današnji dan

Kako je Hitlerov rodni kraj pripao Austriji? – 1779.

Riječ je o području koje se naziva Innviertel, a koje je još od ranog srednjeg vijeka pripadalo Bavarskoj. Tek je 1779. godine Innviertel pripao Austriji, a 110 godina kasnije ondje je u gradiću imena Braunau am Inn rođen Adolf Hitler.

Dana 13. svibnja 1779. godine Hitlerov je rodni kraj prebačen iz bavarskog u austrijsko vlasništvo. Riječ je o području koje se naziva Innviertel prema rijeci Inn koja onuda protječe. Taj je teritorij još od ranog srednjeg vijeka pripadao Bavarskoj, što se odrazilo i na lokalni jezik. Međutim, na današnji je dan 1779. godine Innviertel dodijeljen Austriji mirovnim ugovorom u Teschenu (poljski Cieszyn), kojim je završio Rat za bavarsko naslijeđe. Radilo se o ratu pokrenutom zbog suprotstavljenih stajališta o tome tko bi trebao naslijediti bavarske zemlje nakon smrti posljednjeg bavarskog vladara iz do tada vladajuće grane dinastije Wittelsbach.

Sve u svemu, nakon Rata za bavarsko naslijeđe postignut je kompromis, a austrijski dobitak bio je Innviertel. Na tom području nalazi se poznati gradić Braunau am Inn, u kojem je rođen Adolf Hitler. Nadalje, na području Innviertela rođen je i skladatelj poznate božićne pjesme Tiha noć (njem. Stille Nacht). Poznati nacist Ernst Kaltenbrunner, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio na čelu Glavne službe sigurnosti Reicha (njem. Reichssicherheitshauptamt – RSHA) koja je obuhvaćala i Gestapo, rođen je također u Innviertelu, nedaleko od Hitlerovog Braunaua.

Komentari