Na današnji dan

Nožem ubijen francuski kralj Henrik IV. – 1610.

Kraljeva se kočija morala zaustaviti u pariškoj Ulici Ferronnerie navodno zbog prometne gužve uzrokovane krunidbom kraljice Marije Medici. Atentator François Ravaillac iskoristio je tu priliku, popeo se na kočiju i zabio nož u kralja.

Dana 14. svibnja 1610. godine ubijen je u Parizu nožem francuski kralj Henrik IV. iz dinastije Bourbon. Poznato je i točno mjesto na kojem se to dogodilo, u Ulici Ferronnerie (franc. Rue de la Ferronnerie), oko 600 metara od Louvrea i 800 metara od znamenite katedrale Notre-Dame. Nekoliko ulica dalje od mjesta na kojem je kralj ubijen danas se nalazi Centar Georges Pompidou. Kraljeva se kočija spomenutog dana morala zaustaviti u Ulici Ferronnerie navodno zbog prometne gužve uzrokovane krunidbom kraljice Marije Medici.

Atentator François Ravaillac iskoristio je tu priliku, popeo se na kočiju i zabio nož u kralja. Ravaillaca su odmah uhitili, a kasnije je kažnjen na strahovito okrutan način (prije nego je raščetvoren izlagan je vrelom ulju, rastopljenom olovu i drugim mučenjima). Korištenje prezimena Ravaillac nakon toga je u Francuskoj navodno zabranjeno.

Komentari