Na današnji dan

Poginula Kathleen Kennedy – sestra JFK-a (1948.)

Dana 13. svibja 1948. poginula je Kathleen Kennedy, sestra američkog predsjednika Jonna F. Kennedyja. Bila je četvrto po redu dijete u obitelji (John je bio drugi po redu, a od Kathleen je bio stariji oko tri godine). Kathleen je dobila nadimak Kick (djeca Kennedyjevih imala su nadimke od milja, npr. Jack, Bobby, Ted, Pat, itd.)

Kathleen Kennedy u Engleskoj je upoznala mladog lorda Hartingtona, najstarijeg sina i nasljednika bogatog vojvode od Devonshirea. Obitelj vojvoda od Devonshirea (s prezimenom Cavendish) bila je jedna od najuglednijih i najbogatijih među engleskom aristokracijom. Vojvodsko sjedište bilo im je u znamenitom dvorcu Chatsworth u Derbyshireu, a obitelj je pripadala najvećim privatnim zemljoposjednicima u Ujedinjenoj Kraljevini.

Godine 1944. Kathleen Kennedy udala se za lorda Hartingtona, vojvodinog nasljednika. Napomenimo, najstarijeg sina vojvode od Devonshirea oslovljava se titulom lorda Hartingtona, jer njemu već za očeva života pripada pravo na počasni naslov markiza od Hartingtona. Tom je udajom Kathleen Kennedy, dakle, postala markiza od Hartingtona, a kasnije bi postala i vojvotkinjom od Devonshirea da njen suprug nije već nekoliko mjeseci nakon vjenčanja tragično stradao na bojištu u Drugom svjetskom ratu. Naime, 26-godišnjeg markiza ubio je neprijateljski snajper kod grada Heppena u Belgiji. 

Kao udovica, Kathleen je zadržala naslov markize od Hartingtona. Međutim, samo četiri godine kasnije i ona je poginula. Stradala je pri padu zrakoplova u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali. Ovaj događaj neki smatraju još jednim događajem tzv. prokletstva obitelji Kennedy.


Komentari