Na današnji dan

Dogovor o podjeli vojvodstva Mecklenburg – 1520.

Stariji brat Heinrich V. dobio je zapadni dio, a mlađi brat Albrech VII. istočni dio.

Dana 7. svibnja 1520. godine sklopljen je dogovor o podjeli vojvodstva Mecklenburg, važne teritorijalne cjeline na sjeveru Njemačke. Naime, nakon smrti vojvode Magnusa II. od Mecklenburga to su vojvodstvo naslijedili njegovi sinovi. Dva sina, Albrech VII. i Heinrich V. vladala su do 1520. godine zajednički, no tada su spomenutim ugovorom podijelila vojvodstvo.

Stariji brat Heinrich V. dobio je zapadni dio, koji je nazvan vojvodstvom Mecklenburg-Schwerin, a mlađi brat Albrech VII. istočni dio, nazvan vojvodstvom Mecklenburg-Güstrow. Njihove prijestolnice, gradovi Schwerin i Güstrow, bili su međusobno udaljeni oko pedeset kilometara. Nominalno su braća i dalje, doduše, prema vanjskim državama nastupala zajednički, obojica kao vojvode od Mecklenburga, no između njih je postojala unutarnja podjela. Albrech VII. bio je protivnik protestantske reformacije, a Heinrich V. ju je podržavao. Sedam gradova vojvodstva Mecklenburg ostalo je pod zajedničkom upravom braće.

U sljedećoj generaciji podjela se i dalje nastavila, a dinastija Mecklenburg održala se na vlasti, uz kraći prekid kad je Mecklenburgom zavladao carski vojskovođa Albrecht von Wallenstein, sve do 1918. godine i propasti Njemačkog Carstva nakon poraza u Prvom svjetskom ratu.


Komentari