Na današnji dan

Jedino putovanje oko svijeta amfibijskim vozilom (1958.)

Dana 13. svibnja 1958. dovršio je Australac Ben Carlin prvo i za sada jedino u povijesti putovanje oko svijeta amfibijskim vozilom. Na ideju o takvom putovanju došao je navodno još dok je služio u vojsci tijekom Drugog svjetskog rata. Amfibijsko vozilo koje je u vojsci privuklo njegovu pažnju bio je Ford GPA (amfibijska verzija Forda GPW tj. poznatog Jeepa).

Carlin je nabavio Ford GPA, a za potrebe dugog putovanja nadogradio ga je, povećavši mu dimenzije, ugradivši kormilo te dodavši još opreme i tankova za gorivo. Vozilo su on i njegova supruga nazvali šaljivim imenom Half-Safe (hrv. Polusigurno).

Prvi pokušaji dugog putovanja s takvim vozilom bili su Carlinu i njegovoj supruzi neuspješni, ali nisu odustajali. Godine 1950. uspjeli su prijeći Atlantski ocean, krenuvši iz Kanade. Sljedećih gotovo osam godina putovao je Ben Carlin po svijetu, skupljajući malo po malo sredstva za nastavak puta.

Ukupno je tijekom puta Carlin prevalio oko 17.780 kilometara na moru i 62.744 kilometara na kopnu, putujući kroz 38 država. Na današnji dan 1958. stigao je Carlin u Montreal u Kanadi, što je označilo svojevrstan dovršetak njegovog puta oko svijeta Half-Safeom. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda bilo je to prvo i jedino putovanje oko svijeta amfibijskim vozilom.


Komentari