Kako su se tetovirali naši preci?

 

Tetoviranje je drevna vještina ukrašavanja tijela koja se i danas primjenjuje, samo u znatno usavršenijoj varijanti. Do sada su najstariji poznati alati za tetoviranje nađeni su na lokalitetu Fernvale zapadno od Nashvillea u Tennessiju.

Životinjske kosti su poslužile kao prve igle za tetoviranje

Naime, tek odnedavno arheolozi su počeli razlikovati ove alate od drugih sličnih oruđa koje je korišteno, primjerice, za obradu kože i druge sitnije poslove. Arheološka recentna otkrića pokazuju da su životinjske kosti služile kao prvi alati u tom poslu. Na lokalitetu Fernvale zapadno od Nashvillea u Tennessiju u jednom domorodačkom grobu nađen je set šiljastih igala umrljanih tragovima crvenog i crnog pigmenta. Njihova je osteološka analiza pokazala da je riječ o purećim kostima. Upravo ove kosti su za sada  najstariji poznati alati koji su služili za tetoviranje.

Teškoće u identifikaciji ovih alata


Alate koji su služili za tetoviranje teško je identificirati među brojnim drugim koštanim alatima, no napredak tehnologije omogućava da se takvi predmeti sada lakše razlikuju od drugih sličnih. Nova analiza pokazala je da su predmeti nađeni na lokalitetu Fernvale korišteni od strane američkih domorodaca prije otprilike 5520 i 3630 godina, odnosno u bakrenom i bročanodobnom razdoblju. Zahvaljujući mikroskopskoj analizi uočeno je da je na razmatranom alatu bilo tragova pigmenta što je omogućilo i njihovu identifikaciju.

Ledeni čovjek i njegove brojne tetovaže

Najstariji poznati primjerak tetovaže nađen je u Europi, a u pitanju je tetovirani Ledeni čovjek poznati i kao Ötzi, koji je živio prije otprilike 5250 na području Alpa u južnom Tirolu, na granici Austrije i Italije. Na njegovom je tijelu nađen izuzetno velik broj tetovaža njih čak šezdeset i jedna, no uz njega nije pronađen alat za tetoviranje iako je Ötzi imao sa sobom priličan broj predmeta. Nakon dva desetljeća proučavanja tijela “Ledenog čovjeka”, zaključeno je da su mu tetovaže najvećim dijelom bile smještene na mjestima gdje je imao zdravstvenih boljki, a to je u njegovom slučaju bilo na područjima gdje je došlo do degeneracije zglobova i kralježnice.

Zaključci eksperimentalne arheologije

Eksperimentalni arheolozi radili su tetovažu koštanim alatima na svinjskoj koži  kako bi uočili uzorke trošenja korištenih alatki pri čemu su uočili sličnost s istrošenošću igala nađenih na lokalitetu Fernvale. U spomenutom grobu nađenom u Tennessiju nađene su i školjke s tragovima pigmenta za koje se pretpostavlja da su služile kao posudice za držanje boje.

Značenje tetovaže u životu naših predaka

Svako novo otkriće otvara niz novih pitanja, u konkretnom slučaju, ne samo onih kakve su bile tetovaže naših predaka, već i koje su značenje imale u njihovim životima. Proučavanje Ledenog čovjeka nudi jedan od mogućih odgovora na postavljeno pitanje o njihovom značenju, a to je da su mogle služiti i u svrhu poboljšanja zdravlja svojih nositelja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari