Na današnji dan

Neovisnost Ekvadora – države nazvane po zemaljskom ekvatoru – 1830.

Zemaljski ekvator presijeca Ekvador samo nekoliko kilometara sjeverno od njegovog glavnog grada Quita. Ekvador je danas, sa svojom površinom od oko 280.000 četvornih kilometara, velik gotovo kao Italija, Poljska ili Filipini, a u prošlosti je bio još znatno veći.

Dana 13. svibnja 1830. godine država Ekvador proglasila je neovisnost od Velike Kolumbije (šp. Gran Colombia), ranije države koja se osamostalila od španjolske kolonijalne vlasti. Velika Kolumbija obuhvaćala je područja današnje Kolumbije, Ekvadora i Venezuele, kao i neke dijelove Perua, Gvajane i Brazila. Samostalni Ekvador nazvan je po ekvatoru, zamišljenoj liniji koja dijeli sjevernu od južne Zemljine polutke. Ekvator doista prolazi kroz tu državu, a presijeca je samo nekoliko kilometara sjeverno od ekvadorskog glavnog grada Quita.

Zanimljivo je da je Ekvador, sa svojom površinom od oko 280.000 četvornih kilometara, danas velik gotovo kao Italija, Poljska ili Filipini. Nekoć je zauzimao još veći teritorij, ali su mu susjedne države (Ekvador graniči danas samo s Peruom i Kolumbijom) mnoga područja oduzele. Primjerice, nakon poraza u ratu s Peruom morao se Ekvador odreći otprilike 20.000.000 hektara zemljišta na kojeg je polagao pravo.


Komentari