Na današnji dan

Prvo izdanje Božićne priče Charlesa Dickensa – 1843.

Dickens je Božićnu priču temeljio na preobrazbi škrtca u bolju osobu, spremnu na darivanje i pomaganje drugima.

Na današnji dan 1843. godine objavljeno je prvo izdanje znamenite Božićne priče (eng. A Christmas Carol) Charlesa Dickensa. Ta je pripovjetka ubrzo stekla veliku popularnost, a sačuvala ju je sve do danas. Zanimljivo je da je Dickensova Božićna priča utjecala na proširenje humanitarnog ozračja u Božićne običaje u Velikoj Britanji. Naime, do tada je slavljenje Božića u toj zemlji bilo uvelike različito od današnjeg, a od tog vremena uvode se običaji poput Božićnog drvca (za to je navodno zaslužan i voljeni suprug kraljice Viktorije – princ Albert – koji je bio Nijemac), kao i mnogi drugi.

Dickens je Božićnu priču oblikovao oko lika Ebenezera Scroogea, postarijeg škrtca, koji mrzi Božićno ozračje. Tijekom priče, Scrooge se transformira u bolju osobu, spremnu na darivanje i pomaganje drugima, što ga izrazito obogaćuje. Dickensova socijalna osjetljivost, koja je uočljiva i u drugim njegovim djelima, vjerojatno je uvelike bila inspirirana njegovim iskustvima iz djetinjstva (otac mu je jedno vrijeme bio u dužničkom zatvoru, tako da je mladi Dickens već u dobi od oko 12 godina morao raditi).

Do danas je napravljen golem broj adaptacija Dickensove Božićne priče. Između ostaloga, lik napravljen na bazi Ebenezera Scroogea glumili su: Jim Carrey, Kelsey Grammer, Patrick Stewart, Jack Palance, James Earl Jones, Michael Caine, Rowan Atkinson i Bill Murray.


Komentari