Na današnji dan

Trijumfalni ulazak Napoleona u osvojeni Berlin – 1806.

Među svojim maršalima Napoleon se isticao time što, za razliku od njih, nije imao zlatom okićenu uniformu i šešir. Namjerno je nosio skromniju uniformu (najčešće pukovničku) i prepoznatljivi dvorogi šešir bez perja i suvišnih ukrasa.

Dana 27. listopada 1806. godine Napoleon Bonaparte doživio je jedan od najvećih životnih trijumfa. Kao pobjednik ušao je u osvojeni Berlin, glavni grad Pruskog Kraljevstva. Pruska je u to doba bila jedna od prvih pet sila u Europi (ostale četiri bile su Francuska, Velika Britanija, Rusija i Habsburška Monarhija). Napoleonu će kasnije uspjeti još samo trijumfalno ući u Moskvu, ali ona zapravo nije bila glavni grad Ruskog Carstva (bio je to Petrograd).

Napoleonov ulazak u Berlin bio je organiziran teatralno. Uz njega su jahali njegovi slavni maršali Berthier, Davout i Augereau. Među svojim maršalima Napoleon se isticao time što, za razliku od njih, nije imao zlatom okićenu uniformu i šešir. Namjerno je nosio skromniju uniformu (najčešće pukovničku) i prepoznatljivi dvorogi šešir bez perja i suvišnih ukrasa. Jahali su između postrojenih kirasira (konjaničkih jedinica s prsnim oklopima).

U Berlinu su cara Napoleona pokorno dočekali najviši gradski dužnosnici i predali mu ključeve grada.

Napoleon je u Berlinu posjetio grob slavnog vojskovođe Fridrika Velikog, nekadašnjeg pruskog kralja. Kod njegovog groba, Napoleon je naredio svojim maršalima da skinu šešire i rekao je: “Da je on živ, mi ne bismo danas bili ovdje.”


Komentari