Na današnji dan

U Rovinju krajem 19. stoljeća osnovan centar za istraživanje mora – 1891.

Troznamenkasti broj morskih vrsta i organizama koji žive u akvariju pravi je mamac za brojne posjetitelje.

Davne 1891. godine osnovana je zoološka postaja berlinskog akvarija u Rovinju, a svečano otvaranje instituta održano je 10. svibnja. Lokacija u Rovinju odabrana je zbog čistoće mora te velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe. Okolica  zoološke stanice oplemenjena je i malim botaničkim vrtom sa sredozemnom kopnenom florom.

Ubrzo nakon osnutka zoološka stanica dobiva znanstvenu važnost te u nju dolaze mnogobrojni znanstvenici iz čitave Europe. Vremenom se Institut širi, a pod vodstvom dr. Otta Hermesa provode se prva planktološka istraživanja. 

Izbijanjem Prvog svjetskog rata dolazi do stagnacije Instituta, a gotovo čitava književna građa premještena je iz Rovinja u Trst. Nakon rata Institut je pod zajedničkom talijansko-njemačkom upravom i doživljava vrhunac svojeg djelovanja u istraživanju Jadrana. Tijekom Drugog svjetskog rata rad ustanove se gotovo potpuno ugasio, a zbirka od oko 1.000 životinjskih vrsta i herbarij premješteni su u Italiju.

Institut prestaje s radom 1945. godine, da bi se ponovo pokrenuo tri godine kasnije. Tada dobiva ime Institut za biologiju mora, a administrativno je podređen Institutu za oceanografiju i ribarstvo sa sjedištem u Splitu. Za potrebe istraživanja nabavljen je i motorni brod Bios.


Tijekom 1960-ih rovinjski institut se udružuje sa Radiološkim laboratorijem instituta Ruđer Bošković pod nazivom Centar za istraživanje mora (CIM), s laboratorijima u Rovinju i Zagrebu. Nakon potonuća broda Bios (1969.), nabavljen je isluženi minolovac Vila Velebita, preuređen u svrhu znanstvenog istraživanja mora. U tom razdoblju preuređen je i moderniziran akvarij, povećani su kapaciteti knjižnice i studentskih praktikuma, a nabavljena je i motorna brodica Burin.

Danas je glavna atrakcija Instituta popularni akvarij s više od sto godina tradicije. Troznamenkasti broj morskih vrsta i organizama koje koji žive u akvariju pravi je mamac za brojne posjetitelje.

piše: Dražen Krajcar

Komentari