Na današnji dan

Hitlerov zamjenik Hess potajno odletio u mirovnu misiju – 1941.

A

Rudolf Hess potajno je uzletio s aerodroma u Augsburgu u Messerschmittu Bf 110 i uputio se u pravcu Velike Britanije. Potkraj dana došao je do Škotske, izbjegao protuzračnu obranu i izbacio se katapultom iz zrakoplova.

Rudolf Hess bio je Hitlerov najbliži suradnik. S njime je čak dijelio zatvorsku ćeliju nakon što su osuđeni zbog neuspjelog Pivničkog puča u Münchenu. U zatvoru mu je Hitler diktirao svoju knjigu Mein Kampf, čiji je tekst Hess zapisivao i uređivao. Kad je Hitler došao na vlast, Hess je dobio titulu zamjenik Führera i bio je treći najmoćniji čovjek u državi (iza Hitlera i Göringa). Međutim, kad je počeo rat s Velikom Britanijom, Hessova su se mišljenja počela razlikovati od Hitlerovih. Smatrao je da Velika Britanija i Njemačka trebaju biti saveznici, pa se odlučio poduzeti neobičan korak da zaustavi rat i ostvari taj savez.

Desetog svibnja 1941. godine Rudolf Hess potajno je uzletio s aerodroma u Augsburgu u jednom Messerschmittu Bf 110 (bio je iskusan pilot) i uputio se u pravcu Velike Britanije. Potkraj dana došao je do Škotske, izbjegao protuzračnu obranu i katapultirao se iz zrakoplova. Spustivši se padobranom na tlo, mještanima nije želio otkriti svoj pravi identitet nego je zahtijevao razgovor sa škotskim veleposjednikom i vojvodom od Hamiltona, s kojim je već prije bio u kontaktu. Preko uglednog vojvode nastojao je doprijeti do visokih britanskih krugova. Kad je vojvoda došao, Hess mu je otkrio svoj identitet, na što je ovaj obavijestio Winstona Churchilla.

Premijer Churchill nije želio s Hessom pregovarati, nego ga je dao zatvoriti u Tower of London, tvrđavu u kojoj su stoljećima zatvarani opasni uhićenici (Hess je bio posljednji zatočenik u povijesti Towera). Ostatak rata proveo je u britanskim zatvorima. Hessa su i nacisti i Britanci optužili da je mentalno bolestan. Unatoč tome, na zahtjev Sovjeta, suđeno mu je nakon rata u Nürnbergu. Osuđen je na doživotni zatvor, koji je proveo u famoznom zatvoru Spandau pokraj Berlina.


Hess je bio i posljednji zatvorenik zatvora Spandau, a ta je ustanova postojala više od 20 godina da bi čuvala samo njega. Umro je 1987. u visokoj dobi od 93 godine, kao posljednji živući član Hitlerovog kabineta. Pokopan je u Wunsiedelu u Bavarskoj i njegov grob je postao veliko okupljalište neonacista. Da bi se to spriječilo, ekshumiran je 2011. i kremiran, a pepeo mu je prosut u more.

Komentari