Na današnji dan

Slovenski književnik kojem je biskup spalio cijelu pjesničku zbirku – 1876.

Ljubljanski biskup otkupio je cijelu zbirku Erotika samo da je spali kako nitko ne bi čitao takvo opsceno djelo.

Poznati slovenski književnik Ivan Cankar rodio se 10. svibnja 1876. godine u Vrhniki. Studirao je na Visokoj tehničkoj školi u Beču, ali je ubrzo napustio studij i posvetio se pisanju postavši prvi slovenski profesionalni pisac. Pisao je poeziju, crtice, novele, drame i romane.

Njegova zbirka stihova Erotika (1899.) izazvala je veliku društvenu pozornost i osudu zbog dekadentnosti. Ljubljanski biskup Anton Bonaventura Jeglič otkupio je cijelu zbirku samo da je spali kako nitko ne bi čitao takvo opsceno djelo.

Cankara se smatra za jednog od tvoraca slovenske moderne. U političkom životu bio je angažiran kao socijaldemokrat, a njegovi politički nazori vide se i u njegovim djelima. Glavne su karakteristike njegovih proza i drama oštra psihološka i sociološka analiza, a tematski je obuhvatio sve slojeve slovenskog društva – od seljaka do gradske elite. Dominantno mjesto u njegovoj poetici ima refleksija o trima pojmovima: mati – domovina – bog.

Spomenut ćemo neka od njegovih najpoznatijih djela: Sluga Jernej i njegovo pravo, Milan i Milena, Na klancu, Za dobro naroda, Lijepa Vida te već spominjana Erotika. Cankar je pisao i eseje te kritička i polemička djela.

Ivan Cankar preminuo je 1918. godine u Ljubljani.

piše: Dražen Krajcar

Komentari