Na današnji dan

Marija Antoaneta postala francuskom kraljicom – 1774.

Kad je postala kraljicom Marija Antoaneta imala je samo 18 godina. Kralj Luj XVI. svojoj je mladoj supruzi dodijelio za osobnu upotrebu dvorac Mali Trianon, sagrađen nekoć za markizu de Pompadour.

Dana 10. svibnja 1774. godine Marija Antoaneta (franc. Marie Antoinette) postala je francuskom kraljicom. Dogodilo se to automatski smrću njenog svekra, francuskog kralja Luja XV., kojom je Luj XVI. (suprug Marije Antoanete) postao novim kraljem. U tom je trenutku Marija Antoaneta imala samo 18 godina, a njen suprug bio je također mlad, s 19 godina. Vjenčali su se bili još četiri godine ranije, kad je Marija Antoaneta imala samo 14 godina. Mariju Antoanetu rodila je 1755. godine u Beču znamenita carica Marija Terezija, koja je ujedno bila i hrvatsko-ugarska te češka vladarica. Prije smrti Luja XV. velik utjecaj na francuskom dvoru imala je madame du Barry, koja je s Marijom Antoanetom bila u lošim odnosima. Kralj Luj XVI. po svom je dolasku na prijestolje prognao madame du Barry iz Versaillesa, što je izazvalo olakšanje kod Marije Antoanete i kraljevih tetki.

Kralj je svojoj mladoj supruzi dodijelio za osobnu upotrebu dvorac Mali Trianon (franc. Petit Trianon), sagrađen nekoć za markizu de Pompadour. Taj maleni dvorac, smješten u parku pored Versaillesa, postao je kraljičinim ekskluzivnim privatnim kutkom.


Komentari