Ledena kupka za hrvatske kneginje: Kako je, prema legendi, Gospić dobio ime?

Bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet (905. – 959.) bio je svestran autor. Jedno od njegovih djela, spis “O upravljanju Carstvom”, dragocjen je izvor za proučavanje najstarije hrvatske povijesti. Zabilježio je tako da su Hrvate, iz karpatskih krajeva, u današnju domovinu dovela petorica braće, Kluk, Lobel, Kosjenac, Muhlo i Hrvat, te dvije sestre, Tuga i Buga. Prema nekim autorima, ime Buga dovodi se u vezu s hrvatskim plemenom Bužani, koje se u srednjem vijeku spominje u Lici. Legenda pak kaže da su obje sestre dale ime gradu Gospiću.

Prema pučkoj predaji, kneginje Tugu i Bugu je, nakon dugačkoga i mukotrpnog putovanja preko Karpata i Panonske nizine, te nakon brige oko smještaja čitavog naroda u novoj postojbini, spopala teška kostobolja. Lijepe i mlade djevojke koje su jahale na divljim vrancima preko noći su se pretvorile u pogrbljene starice, a njihovu braću brinula je mogućnost da zauvijek ostanu nepokretne, prikovane za krevet. Nesretne plemkinje bolne su zglobove mazale pomadama od ljekovita bilja, rosopasa, rutvice i kadulje, grijale ih suncem užarenim kamenjem, no ništa nije pomagalo.

Kad su već bile na rubu očaja, na kneževski dvor stigao je glasnik župana, mudrog čovjeka koji je stolovao između Velebita i Une. Mladić je kneginjama prenio županovu poruku: ako žele ozdraviti, neka se kupaju na izvoru rijeke Novčice, u vodi studenoj ali ljekovitoj. Dvorjani su bili sumnjičavi prema ovoj ideji – ta kako bi obična voda mogla imati takvo čudotvorno djelovanje? Uz to, neće li studen dodatno pogoršati stanje bolesnica? Očajne kneginje ipak odlučiše poslušati savjet, ma kako neobično on zvučao. Gospe, kako ih je narod nazivao, nakon nekoliko dana osvanuše na izvoru Novčice. Kad su ušle u vodu, činilo im se kako će svisnuti od hladnoće, no već nakon nekoliko trenutaka osjetile su kako bol, koja ih je tako dugo držala u čeličnom stisku, popušta. Nakon sljedećeg kupanja već su mogle stajati na nogama, a kroz nekoliko tjedana ponovno su bile u sedlu, galopirajući na divljim konjima, čile i snažne kao nikad prije.

Zahvalne sestre na Novčicu su poslale graditelje s Jadrana, koji su ondje, odmah ponad izvora, podigli velebnu kulu. Bio je to njihov dar narodu kraja u kojem su se izliječile. Isprva, ljudi su to čudesno lijepo zdanje nazivali Gospinom kulom, da bi se nakon nekog vremena ustalilo ime Gospić. Istoimeni grad, kazuje legenda, razvio se upravo oko ove kule.

Piše: Lucija Kapural


Komentari