Na današnji dan

Nacionalistička Hunta u Španjolskom građanskom ratu (1936.)

Dana 23. srpnja 1936. osnovana je prva nacionalistička vlada u Španjolskom građanskom ratu. Dogodilo se to svega tjedan dana nakon početka tog rata, kojeg su predvodili većinom španjolski generali (među njima i iznimno utjecajan Francisco Franco), i to u borbi protiv vladajuće republikanske vlade lijevog usmjerenja.

General Franco na početku rata došao je s Kanarskih otoka (kamo je za vrijeme republikanske vlade bio udaljen s mjesta načelnika glavnog stožera) u sjevernu Afriku (Španjolski Maroko). Predvodio je tzv. Afričku armiju, s ciljem zauzimanja Španjolske. Zanimljivo je da su se nacionalistima priključili i lokalni marokanski muslimani.

Franco nije osobno bio član prve vlade osnovane na današnji dan. Naime, ona je nastala u gradu Burgosu, na sjeveru Španjolske. Burgos je bio povijesni glavni grad Kastilje, a poznat je i po tome što u tamošnjoj veličanstvenoj gotičkoj katedrali leži tijelo znamenitog junaka zvanog El Cid (pravim imenom Rodrigo Díaz de Vivar). Nacionalističku vladu u Burgosu prvi je predvodio general Miguel Cabanellas Ferrer, koji je već otprije imao čin divizijskog generala (španj. General de División).

Zanimljivo je da se nacionalistička vlada službeno zvala na španjolskom jeziku Junta de Defensa Nacional. Naime, riječ junta na španjolskom znači vlada ili općenitije odbor (riječ je nastala od latinskog iunctuszdružen, spojen). Dakako, u hrvatskom jeziku pojmovi junta ili hunta poglavito asociraju na vojnu diktaturu. Ipak, u današnjoj Španjolskoj to nije nužno jer se čak i lokalne vlade uredno nazivaju junatama (npr. andaluzijska zakonita vlada zove se danas službeno Junta de Andalucía, vlada Kastilje i Leóna zove se Junta de Castilla y León itd.)


Komentari