Posljednja preživjela žrtva: Kao dvogodišnjakinja, stigla je zadnjim brodom koji je prevozio afričke robove u Ameriku!

Znate li kada su zadnji robovi prevezeni iz Afrike u SAD? Jeste li čuli za Kraljevstvo Dahomey? Je li vam poznata frizura u joruba stilu? Zanimaju li Vas odgovori na ova pitanja, pročitajte tekst koji slijedi!

Ilegalni prijevoz 

Računa se da je od 1600. do 1860. iz Afrike u SAD prevezeno oko 389 000 robova. “Clotilda” je posljednji brod koji je ilegalno prevezao 110 robova u Alabamu, iako je Kongres zabranio uvoz robova prije više od pola stoljeća. Akt o zabrani stupio je na snagu još 1. siječnja 1808. godine.

“Clotilda” je po posljednje robove krenula u Kraljevstvo Dahomey


Unatoč zabrani uvoza robova iz Afrike, velika potražnja za robovskom radnom snagom bila je vezana uz procvat trgovine pamukom. Vlasnika plantaže u saveznoj američkoj državi Alabami, Timothyja Meahera, potaknula je da riskira te krene u ilegalnu nabavku robova iz Afrike, gdje su isti bili daleko jeftiniji nego u SAD-u. Meaher je platio kapetanu Williamu Fosteru da otplovi u Kraljevstvo Dahomey i kupi robove. Kraljevina Dahomey je bila smještena u zapadnoj Africi, na mjestu suvremenog Benina.

Matilda, pripadnica naroda Joruba

Brod s kojim su došli u grad Mobile u Alabami je po pristanku spaljen i potopljen, kako bi se uklonili dokazi o obavljenoj trgovini. Matilda McCrear je identificirana kao posljednja preživjela žrtva tog prekooceanskog putovanja. Prema istraživačici Hannah Durkin, McCrear je bila pripadnica naroda Joruba, koji je nastanjivao jugoistok spomenutog Kraljevstva. Oteta je s majkom i tri sestre, kad je imala samo dvije godine. Zvala se izvorno Àbáké, što na jeziku njezina narod znači ‘rođena da je svi vole’. Putovanje je trajalo 6 dugih tjedana. Od 110 robova, dvojica nisu preživjela putovanje.

Prodaja robova po dolasku

Po dolasku u Mobile, ona, njezina desetogodišnja sestra Sallie i majka Grace završile u vlasništvu liječnika i političara Walkera Creagha, dok su ostale dvije sestre prodane drugom vlasniku. Matilda, njezina majka i sestra ih nikada više nisu vidjele, niti saznale za njihovu sudbinu. U Africi je ostao njihov otac i dva brata. Gotovo odmah po dolasku su pokušale pobjeći, ali su brzo uhvaćene uz pomoć pasa tragača. Majka Grace je tijekom vremena našla partnera Guya, koji je doveden zajedno s njima brodom “Clotilda” u Alabamu.

Crna žena nije mogla odbiti bijelca

Matilda je sa samo četrnaest godina rodila prvo dijete, nakon čega je imala još djece s bjelačkim partnerima, što je posljedica činjenice da crna žena po tom pitanju nije imala nikakav izbor. Proglas o emancipaciji nije donio automatsku slobodu robovima na području američkog juga, već se to dogodilo krajem Građanskog rata 1865. Nakon oslobođenja, Matildina obitelj je, kao većina ostalih, i dalje obrađivala zemlju i živjela u oskudici. Matildina majka Grace je umrla kasnim četrdesetima, od posljedica teškog fizičkog rada i tuberkuloze. Matilda se nikada nije udavala, a kasnije je živjela u izvanbračnoj zajednici s Nijemcem Jacobom Schulerom. Rodila je tijekom života četrnaestero djece, od kojih su neka umrla još u djetinjstvu. Dio djece rodila je još kao tinejdžerica, a sedmero je imala s izvanbračnim partnerom.

Tradicionalan joruba stil pletenja kose

Nakon što je prestala biti ropkinjom, promijenila je prezime iz Creagh u McCrear. Cijelog je života nosila tradicionalnu frizuru svog naroda, koju ju je naučila praviti majka. Narod Jorube svojim frizurama iskazuje društveni u bračni status, kao što njima daju do znanja drugim članovima zajednice je li u obitelji došlo do nekog nesretnog ili sretnog događaja. Matildina jednostavnu frizura se sastojala od ručno pletene kose straga, koja je naglašavala lice. Početkom 20. st. uspjela je unajmiti farmu. Njezina se financijska situacija u tom trenutku promijenila na bolje – neka njena djeca već su bila odrasla, pa su zajedno mogli skupiti novac potreban za najam.

Neuspio pokušaj dobivanja naknade za porobljavanje

U svojim sedamdesetima pokušala je dobiti naknadu za svoje porobljavanje, tražeći u sudnici svoja prava, koja joj nisu odobrena. Preminula je u 83-oj godini života, od posljedica moždanog udara. Nedavno su nađeni ostaci broda “Clotilda” s kojima je Matilda zajedno s ostalim suputnicima došla na područje Alabame. Nakon što vojnici Unije oslobodili 1865. ovo područje, preživjeli robovi su se željeli vratiti u Afriku, ali nisu imali sredstava za povratak. Odlučili su objediniti plaće koje zarade kako bi kupili zemlju na kojoj bi osnovali svoju zajednicu. Africatown je mala zajednica koja je tada nastala u gradu Mobileu u Alabami od bivših robova i koja još uvijek tamo egzistira.

“Clotilda” je vrlo važan nalaz koji će, nadajmo se, naći svoje mjesto u nekom od muzeja Alabame, kao svjedočanstvo afričke tragedije i sramote robovlasnika, no i kao pokazatelj žilavosti robova koji su unatoč nedaćama nastavili dalje i izgradili bolju budućnost za svoje potomstvo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari