Na današnji dan

Austrijskom predsjedniku Kurtu Waldheimu zabranjen ulazak u SAD – 1987.

** FILE ** Former U.N. Secretary-General and former Austrian president is pictured on April 28, 1997, in Vienna. Waldheim died on Thursday, June 14, 2007, at the age of 88 in Vienna. (AP Photo/Ronald Zak )

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je Waldheima za pomaganje pri djelatnostima kao što su deportacija Židova u koncentracijske logore.

Američko je ministarstvo pravosuđa stavilo je austrijskog predsjednika Kurta Waldheima na listu ljudi kojima je zabranjen ulazak u SAD 27. travnja 1987. godine. To je obrazloženo navodnom Waldheimovom povezanošču s nacističkim zločinima počinjenima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Naime, za vrijeme rata bio je unovačen u postrojbe njemačke vojske s kojom je služio na Istočnom bojištu te na Balkanu.

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je Waldheima za pomaganje pri djelatnostima kao što su deportacija Židova u koncentracijske logore, okupljanje civila za prisilni rad i distribucija nacističke propagande. Waldheim je po njima jednom prilikom sudjelovao i u ukrcavanju Židova s otoka Rodosa na plovilo koje je zatim potopljeno u Sredozemnom moru. 

U Austriji je došlo do burne reakcije, najavljeno je povlačenje austrijskog veleposlanika iz SAD-a, a ministar vanjskih poslova Alois Mock oštro je protestirao. Kontroverzna je činjenica da je Waldheim bio glavni tajnik Ujedinjenih naroda u čak dva mandata (1972. – 82.), a saznanja o njegovoj ratnoj prošlosti izbila su na vidjelo tek krajem 1980-ih. Kurt Waldheim umro je 2007. godine u Beču.

piše: Dražen Krajcar


 

Komentari