Na današnji dan

Nosač zrakoplova prepolovio razarač (1969.)

Dana 3. lipnja 1969. australski nosač zrakoplova HMAS Melbourne prepolovio je američki razarač USS Frank E. Evans. Radilo se o pravoj pomorskoj katastrofi jer su tom prilikom smrtno stradala čak 74 člana posade spomenutog razarača. Nesreća se dogodila tijekom pomorske vježbe država članica SEATO-a (South East Asia Treaty Organization tj. Organizacije saveza Jugoistočne Azije).

Australski brod HMAS Melbourne bio je laki nosač zrakoplova iz klase Majestic, dužine oko 214 metara i najveće istisnine do otprilike 20.000 tona. Američki razarač USS Frank E. Evans bio je dug oko 115 metara, a istiskivao je maksimalno oko 3.200 tona. Nesreća se dogodila u Južnokineskom moru, oko 330 kilometara jugoistočno od obala Vijetnama, i to u ranim satima prije izlaska sunca. Zbog nepostojanja danjeg svjetla radilo se zapravo o noćnim uvjetima, bez izravne međusobne vidljivosti brodova.

Razarač je pri promjeni položaja došao nosaču zrakoplova pod pramac pa je pri sudaru doslovno prepolovljen na dva dijela. Pramčani dio razarača ubrzo je potonuo, a sa sobom je u smrt poveo znatan broj članova posade zatvorenih u unutrašnjosti. Krmeni je dio razarača ostao plutati i kasnije je odvučen u luku.Poginule su 74 osobe s razarača, od ukupno 273, dok na nosaču zrakoplova nije poginuo nitko (taj je brod pretrpio samo oštećenje pramca, koje je kasnije popravljeno).

Neobična je činjenica da je otprilike pet godina ranije nosač HMAS Melbourne pokraj australske obale prepolovio još jedan razarač, HMAS Voyager. Pri toj su ranijoj nesreći smrtno stradale 82 osobe.


Komentari