Na današnji dan

Kraljev sin koji je skupio najveće bogatstvo u Europi – 1404.

Vojvoda Filip II. Hrabri od Burgundije bio je sin francuskog kralja Ivana II. Dobrog, a uspio je u svojim rukama koncentrirati velike posjede na prometno važnom položaju između njemačkih i francuskih zemalja.

Dana 27. travnja 1404. godine umro je vojvoda Filip II. Hrabri od Burgundije. Vladao je golemim prostranstvima smještenima u najbogatijem dijelu srednjovjekovne Europe. Filip je na zanimljiv način formirao jedno od najvećih bogatstava u Europi, dijelom nasljeđem, a dijelom ženidbom. Naime, kao sin francuskog kralja Ivana II. Dobrog dobio je vojvodstvo Burgundiju kao apanažu (posjed koji su dobivali mlađi sinovi kraljeva). Ženidbom s Margaretom od Flandrije stekao je Filip bogatu grofoviju Flandriju na području današnje Belgije, kao i vojvodstvo Brabant te grofovije Artois, Nevers i Rethel. Tim okupljanjem teritorija formirao je Filip svojevrsnu državu na bogatom burgundsko-belgijskom prostoru, na prometno važnom položaju između njemačkih i francuskih zemalja. Filipovi nasljednici kasnije su dodatno povećali to burgundsko naslijeđe, tako da su zauzeli veći dio današnje Belgije, Nizozemske, Luksemburga i istočne Francuske. Postali su europskom silom, a postojali su i planovi da se njihov posjed unaprijedi u rang kraljevstva. To golemo naslijeđe pripalo je kasnije dinastiji Habsburg.

Vojvoda Filip II. Hrabri dobio je taj nadimak navodno već u dobi od 14 godina jer se hrabro borio uz svog oca kralja protiv Engleza u znamenitog bitki kod Poitiersa. Filip je kasnije postao jednom od odlučujućih osoba u francuskoj politici, zbog svog golemog bogatstva i moći. Preminuo je u dobi od 62 godine u gradu Halleu u današnjoj Belgiji, a njegova se veličanstvena grobnica, s anđelima pri uzglavlju, danas nalazi u Dijonu, povijesnoj prijestolnici Burgundije.


Komentari