Na današnji dan

Konosuke Matsushita – poslovni čovjek koji je osnovao Panasonic – 1989.

Proveo je djetinjstvo u siromaštvu. Vlastitu tvrtku osnovao je kad su mu bile 23 godine. Njegovom poslu trebalo je dosta vremena da konačno krene.

Dvadesetsedmoga. travnja 1989. godine umro je jedan od najpoznatijih japanskih industrijalaca – Konosuke Matsushita – osnivač Panasonica. Proveo je djetinjstvo u siromaštvu, jer je njegov otac izgubio nekadašnje bogatstvo uslijed loših ulaganja. Školovao se samo do dobi od devet godina. Uskoro nakon završetka škole poslan je kao šegrt u Osaku, no trgovina u kojoj je određeno vrijeme radio propala je pa je Matsushita morao tražiti novi posao. Zaposlio se u lokalnoj električnoj kompaniji koja je u Osaki osiguravala struju i električnu rasvjetu (u to doba bili su to novi i moderni koncepti). Mladi je Matsushita ondje radio kao pomoćnik za ožičavanje, no pokazao se kao dobar učenik pa je uskoro postao električar.

Matsushita je napredovao u poslu, pa je postao i električarski inspektor. Razvio je u slobodno vrijeme i jednu svoju ideju za naprednije električno grlo za žarulje, no bio je razočaran kad njegov šef nije tu ideju prigrlio. Matsushita je zatim otišao iz kompanije i osnovao vlastitu tvrtku, u dobi od svega 23 godine. Poslu je trebalo dosta vremena da konačno krene. Matsushita je shvatio da mu nije dovoljno imati proizvod koji je bolji od drugih, nego da mora imati i adekvatnu mrežu prodaje, pa se koncentrirao na razvoj takvog sustava.

Kompanija je s vremenom počela silno rasti i postala je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki u Japanu. Tek 1955. godine uveo je Matsushita brand s imenom Panasonic, i to zato da bi bio privlačniji američkim kupcima. Ranije je u Japanu Matshushita koristio brand imena National, no to je ime već bilo zauzeto u SAD-u.

Zanimljivo je da je Konosuke Matsushita jednu od tvornica iznajmio svom šogoru (sestrinom suprugu) Toshiou Iueu. Taj je šogor zasnovao vlastiti brand Sanyo, koji je kasnije čak postao konkurencija Panasonicu. Pri kraju života Konosuke Matsushita posvetio se pisanju knjiga o svojoj poslovnoj i društvenoj filozofiji. Umro je u visokoj 95. godini.


Komentari