Na današnji dan

Nezavisnost Sijere Leone – afričke države portugalsko-španjolskog imena – 1961.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon što su se britanski borci za ukidanje ropstva izborili za oslobađanje robova podrijetlom iz Afrike i Azije, vlasti u Velikoj Britaniji osnovale su na području Sijere Leone naselje za njih. To je bio proces ponešto sličan nastanku susjedne afričke države Liberije (u kojoj su naseljavani oslobođeni američki robovi).

Dana 27. travnja 1961. godine nezavisnost je dobila država Sijera Leone, smještena u Zapadnoj Africi. Ime je dobila iskrivljavanjem nekadašnjeg portugalskog i španjolskog naziva za to područje. Naime, isprva je portugalski pomorac Pedro de Sintra nazvao tamošnje visočje Serra Leoa (otprilike u značenju planina lavica). U španjolski je jezik to kasnije preneseno kao Sierra Leona, a iskrivljenim pisanjem nastala je od toga Sierra Leone. Nakon što su se britanski borci za ukidanje ropstva (abolicionisti) izborili za oslobađanje robova podrijetlom iz Afrike i Azije, vlasti u Velikoj Britaniji osnovale su na području Sijere Leone naselje za njih. To je bio proces ponešto sličan nastanku susjedne afričke države Liberije (u kojoj su naseljavani oslobođeni američki robovi).

Zanimljivo je da je u prvoj polovini 19. stoljeća u Freetownu, glavnom naselju Sijere Leone, osnovana i prva visokoškolska institucija u Zapadnoj Africi – Fourah Bay College. Spomenute 1961. godine Velika Britanija dodijelila je nezavisnost Sijeri Leone, a prvim premijerom te države postao je Sir Milton Margai. On je visoko obrazovanje stekao na spomenutom Fourah Bay Collegeu, a postao je i doktorom medicine u Velikoj Britaniji. Prerano je preminuo, već 1964. godine, a na mjesto premijera zatim je izabran njegov polubrat Albert Margai.

Komentari