Na današnji dan

Hrvatska pobjeda nad Talijanima u Bitki kod Visa – 1866.

Premda Hrvatska nije bila samostalna država, nego je bila u sastavu Habsburške Monarhije, ipak su dobar dio posada pobjedničkih brodova činili naši ljudi. 

Jedna od najvećih hrvatskih pomorskih pobjeda u povijesti dogodila se u Viškom kanalu 20. srpnja 1866. godine, kada su se sukobili brodovi Habsburške Monarhije i Italije. Premda Hrvatska nije bila samostalna država, nego je bila u sastavu Habsburške Monarhije (koja će sljedeće godine postati Austro-Ugarskom), ipak su dobar dio posada pobjedničkih brodova činili naši ljudi, što je bilo i za očekivati, budući da je Habsburzima naša obala davala veći dio pristupa na more. Bitka kod Visa važna je i za svjetsku povijest kao prva velika pomorska bitka između oklopljenih parnih brodova koji su u to vrijeme zamijenili drvene jedrenjake.

Navedena bitka vodila se u sklopu rata između Habsburške Monarhije i Pruske, u kojem je Italija bila saveznica potonje. Talijanski interes je bio zauzimanje bivših mletačkih posjeda koji su mirom u Campo Formiju 1797. godine pripali Habsburškoj Monarhiji. Talijanska flota od 12 oklopnjača i 17 neoklopljenih brodova je bila brojnija od habsburške, koju je činilo 7 oklopnjača i 11 neoklopljenih brodova. 

Zapovjednik habsburške flote bio je slavni admiral Wilhelm von Tegetthoff, a talijanskom flotom zapovijedao je admiral grof Carlo di Persano, svojedobno i talijanski ministar mornarice. Talijanski je plan bilo osvajanje otoka Visa. Flota admirala Persana isplovila je iz Ancone i napala Vis, naročito gradove Vis i Komižu. Pucali su iz topova po gradskim utvrđenjima, no nisu ih uspjeli uništiti pa se nisu usudili iskrcati trupe na otok. U međuvremenu je poslana habsburška flota u pomoć Visu. Habsburški admiral Tegethoff znao je da su Talijani nadmoćniji, pa je zasnovao originalnu taktiku. Brodove u svojoj floti posložio je u klinastu formaciju i naredio im da što prije napadnu talijanske brodove i to tako da ih probodu pramcem.


Ta je taktika trebala oduzeti Talijanima prednost koju su imali u broju topova, jer nisu imali vremena gađati. Tegethoff se sa svojim admiralskim brodom Erzherzog Ferdinand Max zaletio u bok talijanskom Re d’Italia. Talijanski brod je potonuo zajedno s 400 članova posade. Nakon eksplozije talijanskog broda Palestro, talijanski je admiral naredio povlačenje. Habsburška pobjeda bila je potpuna. Talijani su imali 620 mrtvih, a habsburška strana samo 38. Bila je to jedna od posljednjih velikih pomorskih bitaka u povijesti koja je uključivala taktiku zabijanja pramcem u bok protivničkim brodovima. Otok Vis je oslobođen od prijetnje talijanskog osvajanja.

piše: Dražen Krajcar

Komentari