Select your Top Menu from wp menus

27.04.

Nacističke trupe ušle u Atenu (1941.)

Nacističke trupe ušle u Atenu (1941.)
Foto od:Bundesarchiv

Dana 27. travnja 1941. njemačke su trupe pobjedonosno ušle u osvojenu Atenu. Na atenskoj Akropoli podignuta je zastava s kukastim križem. Prethodno su Nijemci pobijedili udružene grčke i britanske snage kod Termopila, istog mjesta gdje su se prije gotovo 2500 godina sukobili grčki i perzijski vojnici.

U Bitki kod Termopila glavni njemački zapovjednik bio je general Ferdinand Schörner. On je kasnije dobio i čin feldmaršala, a bio je poznat pod nadimkom Blutige Ferdinand (njem. Krvavi Ferdinand). Zanimljivo je da ga je Hitler kasnije u svojoj oporuci imenovao i vrhovnim zapovjednikom cjelokupne njemačke kopnene vojske.

Premda je Hitler želio da se ulazak u Atenu ne radi uz veliku pompu, kako se ne bi povrijedio grčki nacionalni ponos, Mussolini je želio trijumf. Hitler mu je  popustio i tako su talijanske snage uz Nijemce paradno ušle u grad. To je po izvještaju feldmaršala Wilhelma Keitela izazvalo podsmjehe na grčkoj strani. Talijani su, naime, prije dolaska Nijemaca bili samostalno napali Grčku, ali su doživjeli sramotan poraz od znatno slabije naoružanog protivnika.

Facebook Comments

Vezani članci