Oglas donosi smrt: Bizarni slučaj “Ubojice s Craigslista”

Priča o Craigslistu, najpoznatijem web oglasniku, započinje 1993. godine. Craig Newmark, programer koji se netom bio doselio u San Francisco, odlučio je slati servisne e-mailove rijetkim poznanicima, obavještavajući ih o događajima u gradu. Njegov motiv isprva je bilo širenje društvenog kruga – nije ni slutio da je na pragu nečega golemog. Do 2007. Craigslist je obuhvaćao 450 gradova u 50 zemalja te donosio godišnji prihod od stotinu milijuna dolara. Poslovni model je jednostavan: mali oglasi objavljuju se besplatno, dok se naplaćuju samo oni za posao u većim gradovima. Stranice s erotskim uslugama, svojedobno vrlo posjećivane, s ovog servisa su izgnane nakon bizarnih zločina koje je počinio mladić po imenu Philip Markoff. Ovo je priča o čovjeku kojem su američki mediji prišili zvučni nadimak “Craigslist Killer”!

Philip Haynes Markoff (1986. – 2010.) bio je tipičan sveamerički momak: visok, plećat i plavokos, s vječnim osmijehom koji je otkrivao nisku savršenih zuba, istorobno je plijenio čeznutljive ženske poglede i izgledao kao netko kome ćete povjeriti kućnog ljubimca, požaliti se na probadanje u križima ili popiti pivo nakon posla. Ako postoji riječ kojom bi se mogla opisati njegova rana mladost, onda je to “izvrsnost”. Bistar i marljiv, bio je najbolji učenik u školi, predsjednik debatnog tima i kluba mladih povjesničara te vrhunski sportaš.

Da želi postati liječnik te spašavati ljudske živote, roditeljima je govorio još kao dječak, a nakon mature doista je upisao medicinu, i to na prestižnom Sveučilištu u Bostonu. Dok su mnogi njegovi kolege, zbog zahtjevnosti tog studija, ljubavni život stavili “na čekanje”, Markoff je uspješno balansirao “grijanje stolca” i viđanje sa zanosnom plavušom Megan McAllister, ambicioznom djevojkom koja je također planirala postati liječnicom. Kad je bio na drugoj godini faksa, zaprosio je svoju savršenu djevojku te s njom počeo planirati savršen život. Ispod Markoffove blještave vanjštine nalazilo se, međutim, nešto trulo.

Briljantni student medicine bio je okorjeli kockar, a pozamašni džeparac koji su mu davali imućni roditelji omogućivao mu je da svoj porok dugo krije od okoline. Ta priča je, međutim, s vremenom završila onako kako kockarske priče obično završavaju: nesuđeni liječnik našao se u dugovima do grla. Na stazu zločina su ga  nagnali upravo financijski motivi, da bi im se kasnije, kako se čini, pridružili i oni puno mračniji, patološki.

Dana 10. travnja 2009. godine, Markoff se javio na oglas koji je Trisha Leffler, mlada escort djevojka, objavila na Craigslistu. Dvojac se našao u sobi bostonskog hotela “Westin Copley Place” no, umjesto dogovorene “robno-novčane transakcije”, došlo je do pljačke. Pod prijetnjom vatrenim oružjem, “klijent” je seksualnu djelatnicu olakšao za desetak tisuća dolara, nakon čega ju je zavezao unaprijed pripremljenim užetom i začepio joj usta ljepljivom trakom. Onako arogantan, uvjeren u svoju nedodirljivost, iz zgrade izišao je laganim korakom i visoko podignute glave, ne obazirući se na na hotelske kamere. Pretpostavio je, valjda, da organi zakona neće gubiti mnogo vremena na zločin u kojem je žrtva bila jedna prostitutka, no prevario se – slučaj su preuzela dvojica uspješnih i revnih bostonskih detektiva. Pomno su proučili snimku počinitelja te uzeli njegove otiske s mjesta zločina, no tada ih još nisu imali s čime usporediti.


Četiri dana nakon drske pljačke, Markoff se javio na oglas koji je na Craigslistu objavila Julissa Brisman – djevojka je nudila “masažu sa sretnim završetkom”. Završetak susreta, upriličenog u hotelu “Copley Marriott”, za nju će biti sve samo ne sretan. Nakon što ju je opljačkao, prijeteći joj pištoljem, Markoff je nesretnicu odalamio drškom oružja po glavi. Srušila se na pod, bez svijesti. Mogao je mirno odšetati, no ovaj put se nije zadovoljio time. Sirotoj djevojci smjestio je metak u čelo. Budući da je s mjesta zločina odnio suvenir, pokojničine gaćice, moguće je da je ovo ubojstvo u pozadini imalo seksualni motiv.

Do sljedećeg zločina proći će samo dva dana. Treću žrtvu, “egzotičnu plesačicu” Cynthiju Melton, također je pronašao na Craigslistu. Ono što se dogodilo u hotelu “Holiday Inn Express” u Warwicku vjerojatno bi bilo repriza scenarija iz “Copley Marriotta” da opreznu prostitutku nije, po samo njima znanom doogovoru, na hodniku čuvao muž/svodnik. Kad je začuo komešanje, utrčao je u sobu, a Markoff, koji je upravo vezivao njegovu suprugu/djelatnicu, uperio mu je pištolj u glavu. Čovjek je odlučio riskirati i potrčati po pomoć, pa Markoff nije imao druge nego “podbrusiti pete”, ostavljajući svoju žrtvu prestravljenom ali neozlijeđenom.

Nakon što je snimka nadzorne kamere objavljena u medijima, student medicine prepoznat je kao sumnjivac. Kako su policajci raspolagali otiscima počinitelja, a uz to su u pretresu Markoffova stana pronašli donje rublje ubijene žene te oružje kojim je počinjen zločin (pištolj je skrio u debeloj knjizi iz anatomije, načinivši rupu u stranicama!), njegova sudbina bila je zapečaćena. Megan McAllister, koja je isprva pokušavala uvjeriti detektive da se radi o “stravičnoj pogrešci”, budući da je njen zaručnik “lijep iznutra kao što je lijep izvana”, umalo je izgubila svijest kad su joj prezentirali neke od dokaza. Nesuđenog supruga posjetila je samo jednom u pritvoru, kako bi mu vratila prsten.

Nekoliko mjeseci kasnije, 15. kolovoza 2010. godine, Markoffovo beživotno tijelo pronađeno je u njegovoj ćeliji. Improviziranim nožem si je prerezao žile na rukama, nogama i vratu a potom, za svaki slučaj, na glavu nataknuo plastičnu vreću. Na zidu, krvlju je napisao ime djevojke koju je možda volio, Megan. Stručnjaci za psihološko profiliranje spekuliraju da ga je na suicid nagnala narcisoidnost – nije se htio izložiti poniženju suđenja i neizbježnog zaključka porote da u planiranju zločina nije bio pametan kao što je vjerovao da jest.

Piše: Lucija Kapural

Komentari