Na današnji dan

Zaratile se engleske ruže – 1455.

U srednjovjekovnoj Engleskoj vodio se rat nazvan Rat ruža, koji je ime dobio po dvjema ružama koje su bile simboli zaraćenih dinastija.

Dugogodišnji engleski rat za prijestolje, nazvan Rat ruža, započeo je 22. svibnja 1455. godine. Ime dolazi od činjenice da su dvije sukobljene dinastije koje su se borile za prijestolje imale simbole u obliku ruža – dinastija Lancaster imala je crvenu ružu, a dinastija York bijelu. Sukob je izbio nakon što je dinastija Lancaster nasilno prisvojila prijestolje preko reda nasljeđivanja.

Pristalice dinastije York započele su borbu, a prvi sukob izbio je kod mjesta St. Albans, 35 kilometara sjeverno od Londona. Sukobile su se dvije viteške vojske. Na čelu Yorkovaca (bijela ruža) bio je Rikard, pretendent na englesko prijestolje. Desna ruka bio mu je moćni grof od Warricka, s nadimkom Warwick the Kingmaker (hrv. Postavljač kraljeva), najbogatiji feudalac u čitavoj Engleskoj. Na čelu vitezova kuće Lancaster bio je vojvoda od Somerseta, a u blizini se nalazio i glavar kuće Lancaster – trenutni engleski kralj Henrik VI. (poznat po istoimenoj Shakespeareovoj tragediji).

Tijekom bitke grof Warwick ugledao je rupu u neprijateljskoj obrani i poveo odred Yorkovaca sa stražnje strane grada kroz vrtove i male uličice. Izbili su na gradski trg gdje su ugledali vitezove Lancastera kako se odmaraju, bez kaciga na glavi. Među njima bio je i sam kralj. Napali su, ubili glavnog zapovjednika – vojvodu od Somerseta i zarobili kralja. Rikard je držao kralja u zarobljeništvu cijelo ljeto. Sam je uzeo najvišu vojnu titulu u Engleskoj – Lord High Constable. Rat Ruža nastavio se sljedećih 30-tak godina i na kraju su dinastije ujedinjene vjenčanjem nasljednika kuće Lancaster i nasljednice kuće York. Tako je nastala dinastija Tudor, koja će vladati Engleskom sljedećih 117 godina.


Komentari