Na današnji dan

General barun Rudolf Stöger-Steiner – posljednji austrougarski ministar rata – 1861.

Na mjestu ministra rata zamijenio je feldmaršala Alexandera von Krobatina, a izabran je kao kompromisni kandidat, koji ranije nije bio u većoj mjeri uključen u politiku (takve su bile načelne težnje cara bl. Karla Habsburškog, koji je preuzeo prijestolje nakon smrti cara Franje Josipa).

Dana 26. travnja 1861. godine rođen je Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätte, austrougarski general. Osobito je zanimljiv po tome što je bio posljednji ministar rata (njem. Kriegsminister) Austro-Ugarske, sve do kraja Prvog svjetskog rata i propasti te monarhije. Rodio se u gradiću Perneggu na rijeci Muri u Štajerskoj, a isprva je nosio samo prezime Stöger. Još kad je bio dječak preminuo mu je otac, a majka se zatim kao udovica udala za Josepha Steinera, po kome je Rudolf kasnije uzeo drugi dio svog prezimena (Stöger-Steiner). Po primjeru tog poočima, koji je bio vojni časnik, Rudolf je ušao u austrougarske oružane snage i školovao se također za časnika. Godine 1903. dosegao je čin pukovnika, a 1909. generala. Uoči Prvog svjetskog rata već je imao čin podmaršala (njem. Feldmarschall-Leutnant). U borbama na talijanskom frontu u Prvom svjetskom ratu određeno je vrijeme bio zapovjednik korpusa, no 1917. godine povučen je s bojišnice i postavljen za ministra rata u Beču. Na tom je mjestu zamijenio feldmaršala Alexandera von Krobatina, a izabran je kao kompromisni kandidat, koji ranije nije bio u većoj mjeri uključen u politiku (takve su bile načelne težnje cara Karla Habsburškog, koji je preuzeo prijestolje nakon smrti cara Franje Josipa).

Godine 1918. dobio je Stöger-Steiner čin generala pukovnika (njem. Generaloberst), drugi najviši u monarhiji, odmah iza čina feldmaršala, a dodijeljena mu je i titula baruna. Kako se Prvi svjetski rat bližio kraju, situacija u Austro-Ugarskoj bivala je sve teža u pogledu logistike, tako da je u mnogim krajevima vladala glad, a učestali su i neredi. General Stöger-Steiner obavljao je svoju dužnost ministra rata čak i nakon službenog završetka Prvog svjetskog rata, nadgledajući demobilizaciju vojske. Nakon rata nastavio je živjeti u Grazu, no već 1921. godine preminuo je ondje od bolesti u 61. godini.


Komentari