Na današnji dan

Britanski napad koji je Japancima poslužio kao uzor za Pearl Harbour (1940.)

Dana 11. studenog 1940. britanska je mornarica napala Talijane na vrlo sličan način na koji će Japanci 13 mjeseci kasnije napasti Amerikance kod Pearl Harboura. Naime, Britanci su izveli zračni napad na talijanske brodove usidrene u luci Taranto na jugu Italije (regija Apulija u području pete tzv. talijanske čizme).

Luka Taranto strateški je bila vrlo važna za Italiju i ondje je Talijanska kraljevska mornarica smjestila jak odred svojih najtežih ratnih brodova. Britanci su odlučili izvesti udar iz daljine, tako da s nosača aviona pošalju zrakoplove naoružane torpedima. Ti bi zrakoplovi udarili na usidrene brodove i potopili ih u samoj luci.

Britanski nosač HMS Illustrious, najnoviji u floti, poslao je dva vala torpednih bombardera na Taranto. Nosač je bio siguran jer se nalazio kod grčkog otoka Kefalonija – oko 170 nautičkih milja udaljen od Taranta.

Britanska torpeda pogodila su talijanski bojni brod Conte di Cavour i napravila veliku rupu u njegovom trupu. Taj brod, dugačak oko 180 metara, završio je na dnu luke. Još veći i noviji bojni brod – Littorio – pogođen je također torpedima i onesposobljen na dugo vrijeme. Inače, brodovi klase Littorio bili su najveći i najmoderniji bojni brodovi koje je Italija imala u Drugom svjetskom ratu (dužine gotovo 240 metara).


Tim udarom Italija je izgubila otprilike polovinu svojih najjačih brodova u jednom danu. Japanci su navodno analizirali taj napad i moguće je da su neke njegove aspekte primijenili kasnije na Pearl Harbour.

Komentari