Na današnji dan

Alfred Krupp – njemački Kralj topova – 1812.

Alfreda Kruppa prozvali su Kralj topova (njem. Kanonenkönig) zbog njegove uloge u proizvodnji modernih čeličnih topova. U trenutku njegove smrti, poduzeće Krupp bilo je najveća industrijska konglomeracija u Njemačkom Carstvu.

Dana 26. travnja 1812. godine rođen je njemački industrijski tajkun Alfred Krupp. Značajan je po tome što je organizirao proizvodnju modernih čeličnih topova sa stražnjim punjenjem, koji su uvelike preobrazili način ratovanja. Naime, ranije su topovi stoljećima bili izrađivani većinom od bronce i punjeni su od naprijed nabijanjem. Kruppovi novi topovi punili su se odostraga kao što je danas normalna pojava. Stari brončani topovi punjeni od naprijed postali su do danas stvar daleke prošlosti.

Zbog njegove uloge u proizvodnji modernih topova, Alfreda Kruppa prozvali su Kralj topova (njem. Kanonenkönig). Zanimljivo je da mu posao zapravo nije išao glatko. Naime, isprva časnici nisu imali povjerenja u njegove čelične topove nove konstrukcije i tvrdoglavo su se držali brončanih topova punjenih od naprijed. Budući da nije bilo interesa, Alfred Krupp morao je u prvo vrijeme besplatno darovati svoje moderne topove pruskoj vojsci. Tek kad su ljudi primijetili potencijal novih topova, posao je krenuo. Prusi su pomoću Kruppovih čeličnih topova porazili Francuze u poznatom Francusko-pruskom ratu, nakon čega je omogućeno i ujedinjenje Njemačke. Francuzi su u tom ratu većinom koristili starije brončane topove prednjeg punjenja.

Kad su se Kruppovi topovi konačno počeli uspješno prodavati, nastala je čak i svojevrsna pomama. Stizale su velike narudžbe, pa je Kruppovo poduzeće proizvelo čak 24.576 topova tijekom vlasnikovog života. U trenutku njegove smrti, poduzeće Krupp bilo je najveća industrijska konglomeracija u Njemačkom Carstvu.

Komentari