Na današnji dan

Talijanska invazija na grčke otoke u Osmanskom Carstvu – 1912.

Iskrcavanje se dogodilo u sklopu Talijansko-osmanskog rata (1911. – 1912.). 

Četvrtog svibnja 1912. godine započelo je iskrcavanje talijanske vojske na otok Rod (Rodos) koji je u to doba pripadao Osmanskom Carstvu. Taj se otok nalazi svega 20-tak kilometara od obale današnje Turske. Na otoku većinom žive Grci, a poznat je još iz antike, naročito po Kolosu s Roda koji je bio jedno od Sedam svjetskih čuda.

Iskrcavanje se dogodilo u sklopu Talijansko-osmanskog rata (1911. – 1912.) u kojem su se borbe najviše vodile oko Libije. Taj je rat poznat po činjenici da su u njemu prvi put upotrijebljeni zrakoplovi u vojne svrhe, a izvršeno je i prvo zračno bombardiranje u povijesti. Da presiječe komunikaciju Osmanslija s Libijom, Italija je okupirala otoke između Grčke i Turske, koji posjeduju važan strateški položaj (tzv. otočna skupina Dodekanez). Jedan od malih otoka – Kastellorizo – okupirala je tada i Francuska.

Italija je u tom ratu na kraju porazila Osmansko Carstvo i zauzela je Libiju koja joj je postala kolonija. Talijani su uspješno zauzeli i otok Rod, te ostale otoke u njegovom susjedstvu (ukupno 13 većih otoka i velik broj malih otočića i hridi). Upravno su Talijani to područje organizirali pod imenom Isole italiane dell’Egeo (hrv. Talijanski otoci u Egejskom moru). Rod je bio daleko najveći od tih otoka, s površinom od 1.412 četvornih kilometara (otprilike kao polovina Istre). Talijani su te otoke zadržali sve do 1947. godine, kad su pripali Grčkoj.

piše: Dražen Krajcar


Komentari