Na današnji dan

Talijanska vojska okupirala Šibenik – 1918.

Austrougarska Monarhija potpisala je kapitulaciju pred Talijanima pa su talijanske trupe nastojale iskoristiti priliku i zauzeti što veći dio istočne jadranske obale.

Dana 6. studenog 1918. godine talijanska je vojska započela okupaciju Šibenika. Naime, toga su dana u šibensku luku uplovili talijanski ratni brodovi, s kojih su se zatim talijanske postrojbe iskrcale u grad. Italija je bila pobjednička sila u Prvom svjetskom ratu, a Šibenik je prethodno pripadao Austrougarskoj Monarhiji. Budući da je Austrougarska Monarhija 3. studenog potpisala kapitulaciju pred Talijanima u vili Giusti pokraj Padove, talijanske su trupe nastojale iskoristiti priliku i zauzeti što veći dio istočne jadranske obale.

Već je sljedećeg dana u Šibeniku uručen prosvjed talijanskom zapovjedniku zbog iskrcavanja vojske. Naime, hrvatski su se krajevi nekadašnje Austro-Ugarske, uključujući Dalmaciju, u međuvremenu uklopili u Državu Slovenaca, Hrvata i Srba (SHS), čime se željelo izbjeći njihovo svrstvanje u tabor poraženih zemalja. Osobito se željelo izbjeći razgrabljivanje hrvatskih krajeva od strane pobjedničkih sila. Premda su Talijani okupirali Šibenik, kasnije su ga morali prepustiti Kraljevini SHS, koja je uključivala i nekadašnju Kraljevinu Srbiju. Ipak, neki hrvatski krajevi ostali su u sastavu Italije tijekom cijelog međuratnog razdoblja, primjerice Istra, Zadar i Lastovo.


Komentari