Znatiželjni dječak u pustinji otkrio figuricu iz šestog stoljeća prije Krista!

Negev, pustinjski ravnjak u južnom Izraelu, poprište je uzbudljiva arheološkog otkrića. Ondje, u okolici jednog od mnogobrojnih beduinskih naselja, jedan znatiželjni dječak pronašao je artefakt iz biblijskih vremena. Jedanaestogodišnji Zvi Ben-David bio je na izletu s roditeljima. Obitelj je pješačila uzduž Nahal HaBesora, rijeke koja poput smaragdne zmije vijuga pustinjom, kad je dječak nogom zapeo za ono što mu se učinilo kao “neobičan kamenčić”. Otresavši pijesak s njega, shvatio je da se ne radi ni o kakvom kamenu: pred njegovim očima se ukazala tajanstvena figurica žene sa šalom na glavi, koja o gola prsa pritišće bebu!

Dječakova majka Miriam Ben-David, koja je godinama radila kao turistički vodič u toj regiji, odmah je shvatila da je riječ o nečemu uistinu vrijednom. Odlučila je kontaktirati znanca iz Izraelskog ministarstva starina, uglednog arheologa Orena Shmuelija. Uz pomoć kolegice Debore Ben-Ami, stručnjakinje za artefakte iz željeznog doba, ovaj je analizirao keramičku figuricu visoku sedam a široku šest centimetara. Pokazalo je da datira iz šestog stoljeća prije Krista, odnosno iz vremena Prvog hrama, velebnog zdanja koje je u Jeruzalemu dao sagraditi mudri kralj Solomon, i koje je u kasnijoj povijesti postalo simbolom židovskog domoljublja. “Tijekom šestog i petog stoljeća prije Krista, ovakve figurice često su se koristile kao amuleti za sreću. S obzirom na likove koje prikazuje, ova je po svoj prilici imala funkciju zaštite djece ili plodnosti”, objasnio je Shmueli, dodajući kako planira dodatno istražiti pronalazak kako bi kolege i on bolje shvatili na koji način su antropomorfne figure bile inkorporirane u praznovjerne rituale u biblijskoj starini.

Tijekom izraelske povijesti, figure žena obnaženi grudi često su se mogle naći u imućnijim domovima. Funkcionoirale su slično kao današnje hamse, amuleti u obliku dlana na koje je položeno oko: vjerovalo se da pružaju zaštitu onome tko ih nosi na sebi ili izloži u svome domu. “U vrijeme kad je ovaj predmet nastao, medicinsko znanje bilo je na niskim granama, baš kao i razumijevanje važnosti higijene. Život je bio kratak i težak, pa nije čudo što su ljudi koristili raznovrsne amajlije za bolje zdravlje i cjelokupni prosperitet”, ispričao je Shmueli.


Piše: Lucija Kapural

Komentari