Na današnji dan

Crvena Armija ušla u Beč – 1945.

Prema ranijem dogovoru između saveznika Beč je podijeljen na četiri okupacijske zone.

Od travnja 1944. godine saveznici nemilosrdno bombardiraju Beč, tada još u sastavu Trećeg Reicha, pri čemu su veliki dijelovi grada pretvoreni u prah i pepeo. Računa se da je tijekom bombardiranja poginulo oko 200.000 stanovnika Beča. Posljednje borbe oko austrijske prijestolnice vode se početkom travnja 1945. godine, da bi napokon 13. travnja u grad ušle jedinice Crvene Armije. Već 27. travnja svečano se proglašava Druga Republika Austrija i formira provizorna gradska uprava.

Prema ranijem dogovoru između saveznika Beč je podijeljen na četiri okupacijske zone koje kontroliraju trupe SAD-a, Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Francuske. Nekadašnja europska metropola nalazila se u strašnom stanju: bilo je razoreno više od 20 posto stambenih zgrada, dok je gotovo 87.000 stanova bilo neuseljivo. Također, bili su srušeni mnogi mostovi i teško oštećene kanalizacijske, plinovodne i vodovodne cijevi. Nakon oslobođenja najvažnije je bilo ponovo osposobiti grad za život. Raščišćavanje ruševina i obnova Beča započinju već nekoliko dana nakon dolaska Crvene Armije.

Okupacija grada završena je tek 15. svibnja 1955. godine kada je u dvorcu Belvedere potpisan Austrijski državni ugovor nakon čega Austrija napokon stječe punu neovisnost. Posljednje okupacijske snage grad napuštaju u listopadu iste godine, a Austrija proglašava vječnu neutralnost.

U doba Hladnog rata Beč je kao prijestolnica neutralne Austrije bio jedno od središta međunarodne špijunske aktivnosti.


piše: Dražen Krajcar

Komentari