Na današnji dan

Maršal Auguste Marmont – vojvoda od Dubrovnika (1774.)

S Napoleonom Bonaparteom sudjelovao je mladi Auguste Marmont u borbama već tijekom znamenite Opsade Toulona (prve bitke u kojoj se Napoleon proslavio). 

Dana 20. srpnja 1774. rođen je Auguste Marmont, francuski vojskovođa i političar iz razdoblja Napoleonskih ratova. Rodio se u gradiću Châtillon-sur-Seine, u sjevernom dijelu Burgundije. Njegova je obitelj pripadala nižem plemstvu, a posjedovala je u spomenutom mjestu i dvorac. Puno ime Augustea Marmonta glasio je Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont, a od mladosti je bio predodređen za vojno zanimanje.

Marmont je bio daleko najmlađi od svih Napoleonovih maršala. Naime, sljedeća dva najmlađa maršala, Davout i Suchet, rođena su 1770. godine tj. oko četiri godine prije njega. Od najstarijeg maršala Séruriera bio je Marmont mlađi čak 32 godine.

U trenutku izbijanja Francuske revolucije 1789. imao je Auguste Marmont samo 15 godina. S Napoleonom Bonaparteom sudjelovao je u borbama već tijekom znamenite Opsade Toulona (prve bitke u kojoj se Napoleon proslavio). Tijekom te je opsade Marmont bio 19-godišnji poručnik, a Napoleon je imao 24 godine i već je nakon te pobjede imenovan generalom.

I kasnije su njih dvojica dijelila uspješnu vojnu karijeru, a Napoleon je Marmonta za službu uvelike nagradio. Godine 1808. imenovao ga je vojvodom od Dubrovnika (franc. Duc de Raguse), a 1809. i maršalom Francuskog Carstva (franc. Maréchal de l’Empire). Marmont je dobio i najviši stupanj odlikovanja Legije časti, onaj „velikog orla“ (franc. grand aigle de la Légion d’honneur). Njegova zanimljiva titula vojvode od Dubrovnika s njim je i izumrla jer on i njegova supruga nisu imali potomaka.


Komentari