Na današnji dan

Prvi moderni perzijski šah koji je posjetio Europu (1831.)

Dana 16. srpnja 1831. rođen je Nasir-ed-Din (Nasirudin) Kadžar, prvi moderni perzijski šah koji je posjetio Europu. Pripadao je nekoć moćnoj dinastiji Kadžar (Qajar), koja je vladala Perzijom od 1785. do 1925. godine. Ta je dinastija izvorno bila turkijskog podrijetla, no kasnije se iranizirala. Nasir-ed-Din bio jedan od najduže vladajućih vladara u više od 2500 godina povijesti Perzije. Naime, vladao je tijekom gotovo pola stoljeća, od 1848. do 1896. godine.

Nasir-ed-Din Kadžar bio je prvi moderni perzijski šah koji je posjetio Europu. Putovao je onamo u čak tri navrata: 1873., 1878. i 1889. godine. Susreo se s britanskom kraljicom Viktorijom, a prisustvovao je i raznim svečanostima u Europi.

Na unutrašnjopolitičkom planu Nasir-ed-Din je u početku nastupao kao reformator, ali je s vremenom postao sve konzervativniji. Uspio je umanjiti svjetovni utjecaj klera te uveo neke tehnološke napretke poput telegrafskog sustava, novina, škola zapadnog tipa itd. Međutim, ugovorio je niz poslova sa stranim tvrtkama koji su bili nepovoljni za njegovu državu, a većinu dobitaka trpao je u vlastiti džep. Zbog toga mu je popularnost padala iz godine u godinu. Njegov beskompromisan stav prema svim pokušajima reforme doveo je do jačanja nacionalističkih snaga u zemlji i naposljetku do šahovog ubojstva 1896. godine.

Piše: Boris Blažina

 


Komentari