Kratka povijest narkotika, 2. dio: Napoleon, Benjamin Franklin, Edgar Allan Poe i Adolf Hitler “pucali” su se opijumom!

Da konzumiranje droga nije najpametnija životna odluka, jasno je svakome tko je vidio lice Keitha Richardsa. Pa ipak, čovjek je od davnina iznalazio maštovite načine kojima će utjecati na promjenu vlastite svijesti. Kako bi Goran Bare, jedan od onih koji su itekako upućeni u ovu problematiku, rekao: “Nitko ne može reći da heroin nije dobar, ali je opasan, brate!”. Donosimo zanimljivosti o povijesti narkotika i njihovim slavnim konzumentima!

1. Piktografski zapisi na glinenim pločicama svjedoče da su Sumerani uzgajali bijeli mak prije više od osam tisuća godina. Bijelim sokom njegovih nedozrelih glavica, opijumom, “pucali” su se i drevni Egipćani te Grci, nerijetko u sklopu religijskih rituala, a u antičkom Rimu ovaj snažan hipnotik korišten je kao lijek za nesanicu. Ova droga spominje se u “Bibliji” i Homerovoj “Odiseji”, a među njenim poznatim konzumentima bili su Napoleon, Benjamin Franklin, Samuel Taylor Coleridge, Edgar Allan Poe, Percy Bysshe Shelly, Thomas Quincy i Adolf Hitler. Koristili su ga i ranjeni vojnici u Američkome građanskom ratu.

2. Znamo li da je u devetnaestom stoljeću kokain smatran lijekom za glavobolju, iscrpljenost i želučane tegobe, ne čudi podatak da je 1886. godine, kad se pojavila na tržištu, “Coca-Cola” sadržavala devet miligrama kokaina po flaši. Droga je iz napitka odstranjena tek 1903. godine.

3. Godine 1967., u stanju teške paranoje uzrokovane konzumacijom LSD-a, glumac Richard Lynch (1940. – 2012.) polio se benzinom, a potom kresnuo šibicom. Ostao je unakažen, pa su mu do kraja života najčešće nudili uloge serijskih ubojica, zombija, vukodlaka, demona, mutanata i ostalih čudovišta.

4. Prije gotovo pola stoljeća, znanstvenici su otkrili da majmuni pokazuju sklonost opijatima, a droga po njihovom izboru bile su – stonoge! Naime, kad su uznemirene, neke vrste stonoga luče otrovni koktel koji izaziva snažne halucinacije. Majmuni spajaju ugodno s korisnim: dio tog otrova namažu po tijelu, kako bi odbili komarce, a dio poližu, što ih dovodi u stanje transa.


5. Pjevač Robbie Williams na nekoj je zabavi probao halucinogene gljive. “Pogledaj ovu predivnu sliku, vjerujem da je to Matisse!”, oduševljeno je rekao kolegi Bonu Voxu. Zakleti trezvenjak Vox prezrivim glasom mu je rekao: “Prijatelju, to nije slika nego prozor. Molim te da se odmakneš od njega – nalazimo se na dvanaestom katu, a slika tvojih rasutih crijeva ona je koju doista ne bih rado gledao!”.

6. Stabljika kanabisa je u sedamnaestom stoljeću bila platežno sredstvo u Velikoj Britaniji, a upotrebljavala se i za izradu užadi za brodove.

7. Kad je 1993. godine uhićen, meksički “kralj droge” Joaquin “El Chapo” Guzman prema zatvorskim se čuvarima odnosio kao prema slugama. Uz pomoć jednog od njih, pobjegao je u kolicima za prljavo rublje. Dok se krio pred rukom pravde, živio je u sedam kuća koje su međusobno bile povezane tunelima, kako bi izbjegao ponovno uhićenje.

8. Pablo Escobar (na slici!) odrastao je u siromašnoj obitelji kolumbijskih zemljoradnika. Do trideset pete godine, postao je jedan od najbogatijih ljudi svijeta: procjenjuje se da je njegov kartel sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća zarađivao 420 milijuna dolara – tjedno! Nimalo čudno, ako znamo da je bio odgovoran za osamdeset posto globalna kokainskog tržišta. Jednom je, kaže legenda, naložio vatru novčanicama ukupne vrijednosti od dva milijuna dolara kad se njegova kćerkica Manuela požalila da joj je hladno!

9. Bufotenin, spoj koji proizvode žabe krastače, ima snažna halucinogena svojstva. Osobi koja ga pojede ili utrlja u kožu najčešće se priviđa da lebdi u bestjelesnom stanju. Ovaj derivat triptamina tijekom Prvoga svjetskog rata je izolirao austrijski kemičar Handovsky, iz žablje kože, a prvi ga je sintetizirao njegov japanski kolega Toshio Hoshino 1935. godine.

10. Otkad je, u dobi od trideset devet godina, prvi put kušao meskalin, pisac Aldous Huxley nije prestao otvarati “vrata percepcije” brojnim drogama. Omiljeni LSD zadnji je put kušao na samrtničkoj postelji. Njegove posljednje riječi, upućene bolničarki, bile su: “LSD, sto miligrama, u mišić!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari