Na današnji dan

Kralj koji je imao stotinjak supruga i konkubina (1910.)

Dana 23. listopada 1910. godine umro je kralj Rama V. – jedan od najvećih vladara u povijesti Sijama (nekadašnji naziv za Tajland). Filmskoj publici kralj Rama V. poznat je iz ekranizacija na temu britanske odgojiteljice Anne Leonowens (Anna i kralj, Kralj i ja) koja je došla u Sijam podučavati djecu kralja Mongkuta. Rama V. bio je najstariji Mongkutov sin i prijestolonasljednik, pa se u tim filmovima pojavljuje kao dječak kojeg Anna podučava.

Svog oca naslijedio je Rama V. 1868. godine, u trenutku kad je bio star samo 15 godina. Kao mlad i dobro obrazovan kralj, Rama V. želio je u zemlju uvesti reforme s ciljem modernizacije. Primjerice, ukinuo je obavezu da podanici pred kraljem u znak podložnosti moraju leći na pod (tzv. prostracija). Rama V. oženio se s čak četiri svoje polusestre, koje su bile kćeri njegovog oca Mongkuta. Te su djevojčice također bile u djetinjstvu povjerene odgoju spomenute Anne Leonowens.

Ukupno je Rama V. imao čak 96 supruga i konkubina. Današnji kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej (najbogatiji kralj na svijetu) unuk je Rame V. iz braka s jednom od polusestara.


Komentari