Louvre je primio dramatičnu prijetnju napadom. Pošiljatelj prijeti dizanjem u zrak Mona Lise i drugih remek djela

Mona Lisa u Louvreu. Fotografija: Galerija Louvre.

Kao jedan od najreprezentativnijih svjetskih muzeja Louvre je često na meti zlonamjernika. U nedjelju 17. ožujka 2024. u ranim jutarnjim satima, točnije u 3 sata i 47 minuta muzej je putem kontakt obrasca dobio neobičnu poruku na engleskom jeziku. Poruka je pisana donekle u shakespearijanskom stilu: “We are committed to blowing up the Mona Lisa and many other masterpieces. Just a warning: 100 kg of C4 does a lot of damage.” Tako ćemo je i prevesti: Posvećeni smo dizanju u zrak Mona Lise i brojnih drugih remek-djela. Samo upozorenje: 100 kilograma C4 čini veliku štetu.

Sadržaj poruke ide u prilog nekom tko je opčinjen dizanjem u zrak i pri tome fokusiran na umjetnička djela.

Louvre i njegova kontakt forma preko koje je stigla prijetnja. Fotografija: Unspash i Louvre.

Kako si dati na važnosti?

Dužnosnici Louvrea su nakon zaprimanja poruke zatražili zaštitu od francuskog Ministarstva kulture koje je odmah poslalo svoju službu da pretraži muzej. Detaljna pretraga nije pronašla ništa sumnjivo. Ako je suditi po potpisu u kojem stoji na francuskom jeziku: “Pères fondateurs de la Confederation” (Očevi utemeljitelji Konfederacije),  prijetnju potpisuje više osoba, ili pak pošiljatelj želi da se tako misli. Ovo Očevi Konfederacije se inače povezuju s 36 osoba koje su ujedinile britanske kolonije u Sjevernoj Americi u federaciju, a koju poznajemo kao Kanadu. Zbilo se to u 60-im godinama 19. stoljeća. S obzirom na iznesenu namjeru, upotrebljeni izraz vjerojatno je posljedica želje da si pošiljatelj da na važnosti i time intenzivira stvorenu napetost.

Juhicom na Mona Lisu

Louvre je u zadnjih nekoliko desetljeća bio metom višestrukih napada. Godine 2017. ispred muzeja je ubijen terorist s mačetom. Iste godine je Louvre zaprimio prijetnju bombom koja nasreću nije realizirana. Godine 2022. uslijedio je “igrokaz” klimatskih aktivista u kojem je Mona Lisa napadnuta tortom, a ove godine je napad na istu izvršen juhicom od bundeve. Nasreću slika je zaštićena neprobojnim staklom tako da joj se tijekom tih napada nije dogodilo ništa. Klimatski aktivisti su svojim performansama dobili pozornost koju su željeli, no jesu li svojim činovima doista postigli cilj drugo je pitanje. Ova nova prijetnja nije uobičajena za muzeje, no zapravo svaka od prijetnji s kojom se Louvre suočio je bila na neki način jedinstvena. Sve one traže pozornost kako zbog sigurnosti muzeja, tako i očuvanja povijesti i kulture, ali i sigurnosti samih posjetitelja.

Specijalci pred Louvreom 2017. Fotografije: Screenshot youTube (Knife-Wielding Man Shot Near Louvre, Paris – MarketWatch).

Izazovna godina

Iz muzeja navode da istraga traje i da se poduzimaju potrebne mjere u skladu s protokolom za posebne situacije. Prijetnja plastičnim eksplozivom C4 je zastrašujuća. Dovoljno je reći da je to omiljeni vojni eksploziv i to ne samo zbog svoje razorne moći, dvostruko veće od TNT-a, već i zbog lakog transportna bez panike jer je riječ o stabilnoj tvari. Ova dramatična prijetnja dolazi u prvoj trećini nove 2024. i već je sada jasno da će godina biti pravi sigurnosni izazov za dužnosnike Louvrea, koji moraju osmisliti kako ispunjavati funkciju i pri tome maksimalno zaštiti građu i ljude od ovakvih bolesnih prijetnji.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari