Na današnji dan

Serija “Prijatelji” ili kako jedna serija može biti istovremeno posebna, duhovita i unovčiva – odgovore pruža istoimena knjiga

Fotografija: Le Point.

 

Serija Prijatelji obilježila je brojne živote od devedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Serija se u originalu prikazivala od 22. rujna 1994. do 6. svibnja 2004. godine, ali je svoju popularnost zadržala i nakon prvotnog emitiranja – što je potvrdilo istraživanje gledanosti tijekom prvog vala pandemije COVID-19, kada je proglašena najgledanijom serijom u SAD-u.

Kakva je atmosfera bila na setu?

Serija se u Hrvatskoj počela emitirati 1996. u vrijeme kada je u nas tek završio Domovinski rat što je utjecalo barem na početnu nešto lošiju recepciju serije. Vjerujemo da sve, koji su pogledali barem dio serijala, zanima kakva je atmosfera bila na setu i nakon što bi se kamere ugasile i kada bi primjerice Rachel prestajala biti Rachel i postajala Jennifer ili bilo tko drugi od glavnih likova.

Zašto je serija doživjela toliku popularnosti?


Autorica knjige o fenomenu serijala Prijatelji je Kelsey Miller, spisateljica koja je karijeru započela u filmskoj produkciji, ali se kasnije posvetila izučavanju popularne kulture te je do sada objavila više knjiga o temama koje dobrim dijelom zaokupljaju žene. Njezini se članci objavljuju u prestižnim časopisima poput Glamour, Vulture, Women’s Health i drugim.

Kelsey Miller (Fotografija: Kelsey Miller Facebook)

Miller je u svojoj knjizi najvećim dijelom željela odgovoriti na pitanje zašto je serija uspjela i doživjela toliku popularnost, kao i zašto ta popularnost još uvijek traje.

Veliki odmak od stvarnosti i u “američkom snu”

Kelsey Miller je u razgovorima sa svojim prijateljima, poznanicima i kolegama s posla primijetila da su svi voljeli gledati ovu seriju te su je doživljavali kao sebi blisku i zabavnu. Autorica naglašava da je serija i u “američkom snu” imala velik odmak od stvarnosti jer kako bi inače, navodi sama autorica, Monica kao kuharica bivala doma svaku večer ili kako bi Phoebe završila s društvenog ruba u tako ‘stajliš društvu’.

Bavljenje tranzicijskim životnim periodom generacije X

Kroz analize stavova raznih ljudi, kako kritičara tako i obožavatelja, autorica je došla do zaključka da je jedan od razloga goleme popularnosti serije, i to što je bila svojom tematikom privlačna mladim ljudima jer se bavila tranzicijskim periodom kada mladi napuste jednu obitelj, a još uvijek ne stvore drugu, te onda u tom kratkom, ali intenzivnom razdoblju prijatelji su obitelj. Upravo mogućnost poistovjećivanja s ovim likovima i njihovim životima dovela je do iznimne popularnosti serijala. Autorica je utvrdila da je serija ujedno bila psihološki privlačna i nešto starijim generacijama koje je vraćala u prošlost i oživjela period života u kojem su živjeli prije konačnog “odrastanja”. Takav širok krug publike doprinijeo je dobroj recepciji serije. Autorica je svoju tvrdnju o popularnosti serije potkrijepila radovima povjesničara Williama Straussa i Neila Howe-a koji su ustanovili da je generacija X, odnosno da pojednostavimo ona kojoj pripadaju likovi iz serije Prijatelji, sklapala brakove kasno te se duže i intenzivnije oslanjala na svoje prijatelje.

Život serviran s previše kofeina

U analizi uspješnosti serije Miller je krenula od gledateljske “pozadine” odnosno od redateljskog tandema Marte Kauffman i Davida Crane-a dajući dosta detaljan prikaz njihova profesionalnog razvoja. Upravo je spomenuti dvojac pokazao da neka serija može biti istovremeno posebna, duhovita, ali i unovčiva. Autorica je ovdje analizirala i kontekst vremena u kojem je nastala serija, a u kojem je bilo moderno snimati serije u atmosferi dnevne sobe. Sjetimo se samo serija poput Roseanne, Puna kuća, Princ iz Bel-Aira i niza drugih uspješnica. I Prijatelji su iskoristili donekle sličan obrazac snimanja u kojem je Monicinu dnevnu sobu ili stanove nekih drugih likova ponekada mijenjala atmosfera kafića i iznimno rijetko nekih drugih prostora.

Kroz cijelu knjigu autorica otkriva niz nepoznatih ili manje poznatih podataka o seriji. Tako saznajemo da se trebala zvati Insomnia cafe sugerirajući način života serviran s previše kofeina. Osim što je Miller ovdje analizirala uzroke popularnosti serije ona je percipirala i dosege njezina djelovanja, koja je u SAD-u, dovela do porasta u potrošnji kave, ali i intenzivnijeg boravka u kafićima nego što je to bio slučaj prije snimanja serije. Serijal je nametnuo i nove ideale ljepote i stila, tako je lansirao popularnu frizuru tzv. Rachelicu dok je Monica utjecala na kreiranje opuštenog modnog stila. Serija je u osnovi izvršila snažan utjecaj na popularnu kulturu.

Popularna Rachelina frizura. Foto: Pinterest.

Od Davida preko Matthewa do Lise

Davidu Schwimmeru koji glumi Rossa Gellera, uloga je u seriji ponuđena bez audicije. On potječe iz privilegirane odvjetničke obitelji te je, nakon što mu se obitelj iz New Yorka preselila u Los Angeles, pohađao srednju školu na Beverly Hillsu. Iz redateljske pozicije on je imao divnu ranjivost jednog lupeža koja je prenesena na Rossov lik i obilato korištena tijekom cijele serije.

Njegov kolega Matthew Perry nije bio u privilegiranoj poziciji glede biranja uloga, kao ni uostalom preostali glumci iz serije. No, i njegova pozadina je privilegirana, pa mu je tako majka bila novinarka i glasnogovornica bivšeg kanadskog premijera Pierrea Trudeau dok mu je otac bio “slavni Old Space frajer” koji je htio to ili ne dao svom sinu, a onda i liku Chandlera Binga, simpatičnu dozu nesigurnosti koju je ovaj maskirao satirom.

U svojim je intervjuima Miller izjavila da joj je Phoebe Buffay, najdraži lik zbog svoje kompleksnosti i veće povezanosti sa stvarnim svijetom. Upravo je, čini se, Lisa Kudrow najrazličitija od lika kojega glumi. Lisa je iz znanstvenog miljea, a neki čudni putove odveli su je u filmske vode. U seriji je glumila više likova poput Ursule, i u tim dupliciranjima pomagala joj je, što je manje poznato, i starija sestra.

Od Courteney preko Matta do Jennifer 

Courteney Cox je na početku serije bila najprepoznatljivije lice među svojim kolegama. Njoj je spot s Bruce Springsteenom otvorio vrata u svijet filmske i reklamne industrije.

Poput većine ona je sa serijom našla svoju poveznicu, kao topli majčinski lik koji voli okupljati ljude oko sebe. Iako je ona trebala biti Rachel odmah se vidjela u ulozi Monice.

Na margini među ovom ekipom je bio Matt LeBlanc koji je pristigao iz talijansko-američkog mjestašca u Massachussettsu, u New York kako bi zaradio nešto sa strane kao model, pa je tako još 1991. glumio momka Kelly Bundy, Vinnieja Verduccija u popularnoj seriji “Bračne vode”. Na probu za serijal Prijatelji je došao nakon mamurluka i idealno se uklopio u ono što su redatelji očekivali od Joeya Tribbiania.

Jennifer Aniston potječe iz glumačke obitelji, a u djetinjstvu je pohađala američku prestižnu Waldorfsku školu, u kojoj se nije puno gledala televizija, da bi se kasnije odlučila neočekivano za eksponiranu karijeru, od koje su je, čini se, roditelji htjeli udaljiti. U seriji glumi lik Rachel Green  koja u početku živi od konobarenja dok traži svoj put prema modnoj industriji, kojega i uspješno pronalazi.

Likovi i njihove priče

Naime, svaki od predstavljenih likova ima svoju priču koja se razvija kroz sve sezone serije. Ross je nespretni paleontolog čiji je život nešto kompleksniji od ostalih zbog činjenice da je rano ušao u brak te ga zatičemo u trenutku mučnog razvoda od svoje prve ljubavi Carol, koja je trudna, i istovremeno osviještena spoznajom da voli žene. Phoebe glumi čudakinju, maserku i glazbenicu. Monica je glavna kuharica u jednom restoranu u New Yorku. Chandler je nesiguran lik zaposlen u odjelu za statistiku jedne multinacionalne kompanije i vječito je nezadovoljan poslom u kojem paradoksalno stalno napreduje. Joey je pak glumac koji je stalno u potrazi za novim glumačkim angažmanima, i kojeg silno privlače žene.

U seriji se s obzirom na dugo trajanje neminovno mijenjaju svi likovi, no čini se da Joeyev lik, prema mišljenju autorice knjige, doživio najveću transformaciju jer je unatoč svojem dominantno osvajačkom stavu prema ženama postao pravi prijatelj s čak tri pripadnice ženskog spola.

Gostovanja slavnih

Gostovanja slavnih (Julia Roberts, Chris Isaak i brojni drugi ) doprinijela su popularnosti serije, no nitko se nije bavio nelogičnostima povezanim s pojedinim slavnim gostima. Kao primjer Miller navodi onaj u kojem Monica završi na hitnoj gdje ju dočekuju ni manje ni više negoli glumci George Clooney i Noah Whyle koji su glumili liječnike u popularnoj seriji Hitna služba, čija se radnja pak događala u sasvim drugom gradu (Chicago). To nikoga nije na kraju smetalo i taj je angažman publika  prihvatila objeručke.

Oprah poklonica serijala

Ono što je seriju razlikovalo od drugih je činjenica da su glavni likovi ostvarili povezanost i izvan kamera te su tu bliskost prenijeli i na snimanja. Tako su primjerice snimljene epizode znali gledati zajedno u opuštenoj atmosferi “Monicine” dnevne sobe. Njihovoj popularnosti doprinijela je i sama Oprah Winfrey kod koje su gostovali kada su i službeno postali najpopularnija američka serija. Iako je Oprah zamijetila “neprirodnu bjelinu” ove serije, to ju nije zasmetalo te je bila poklonica serijala.

Uloga serije nakon 11. rujna 2001.

Serija Prijatelji je još uvijek aktualna te su njezine reprize na programima u SAD-u i drugim dijelovima svijeta. U pokušaju da odgovori na pitanje zašto je serija potrajala tako dugo autorica knjige Miller u obzir uzima i 11. rujan, a koji je prema njezinom mišljenju produljio trajanje serije. U danima nakon rušenja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku serija je “od omiljene dosegla status utješne’” što joj je dalo novi zamah. Prijatelji su nakon toga bez burnih pregovora koji su obilježili sezone prije toga, dobili milijunske ugovore po epizodi, za koje su se ranije pokušavali izboriti na način koji je sličan djelovanju malog sindikata, a tako su uostalom nastupali u svim pitanjima vezanim uz serijal.

Tvorci serije su se suočili i s pitanjem kako se ponašati u idućim epizodama nakon napada. Dok su neke serije poput Zapadnog krila odlučile posvetiti pojedine epizode terorizmu i tekućim događanjima, redatelji su donijeli sasvim drugačiju odluku koja je, zadržavanjem vedrine uz vizualne podsjetnike na ono što se dogodilo, ne samo zadržala već i povećala svoju popularnost.

Raznolike i neujednačene karijere poslije “Prijatelja”

Svi glavni likovi nakon serijala imači su i imaju raznolike i neujednačene karijere, no nitko se nije otresao svog statusa iz serijala, što, kako je zaključila autorica, i nije najlošija stvar koja im se mogla dogoditi.

Knjigu “Prijatelji – Ona o seriji Friends”, autorice Kelsey Miller objavila je u nas izdavačka kuća Rockmark 2020. godine. Knjiga se s lakoćom čita baš kao što se serija gleda, pa je prikladna za sve poklonike serijala koji o seriji i događanjima iza kulisa žele saznati više.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari