Na današnji dan

Dvojica braće koja su postala britanskim premijerima – 1693.

Thomas i Henry bila su imena dvojice braće koji su jedan za drugim postali britanski premijeri. Pripadali su obitelji Pelham, a stariji brat Thomas dobio je i visoku titulu vojvode od Newcastlea.

Dana 21. srpnja 1693. godine rođen je britanski premijer Thomas Pelham-Holles, stariji od dvojice braće koji su postali jedan za drugim britanski premijeri. Thomas je kasnije nosio visoku titulu vojvode od Newcastlea (engl. Duke of Newcastle). Vojvodska titula najviša je aristokratska titula u Velikoj Britaniji, a njeni nositelji jedini imaju pravo na oslovljavanje s His Grace (engl. Njegova Milost).

Njegov mlađi brat bio je Henry Pelham – treći po redu premijer u britanskoj povijesti, dok je Thomas izravno naslijedio brata kao četvrti po redu premijer. Dakle, premijerom je prvo postao mlađi brat, a naslijedio ga je stariji.

Zanimljivo je da, dok je stariji brat bio vojvoda, mlađi brat nije posjedovao nikakvu aristokratsku titulu. Takve situacije tipične su za plemstvo u Velikoj Britaniji. Naime, za razliku od većeg dijela ostatka Europe gdje istu titulu automatski dobivaju svi članovi obitelji, u Velikoj Britaniji strogo se poštuje nasljedni red. To znači da samo najstariji sin nasljeđuje titulu, i to tek kad otac umre (slično nasljeđivanju kraljevske krune).


Premijer Thomas Pelham-Holles tj. vojvoda od Newcastlea predvodio je britansku vladu u tzv. Čudesnoj godini (engl. Annus mirabilis) 1759. kad je ta zemlja doživjela neviđene uspjehe u svjetskoj politici. Naime, u to su vrijeme Britanci gotovo istodobno uspjeli pobijediti Francuze u Sjevernoj Americi i zauzeti veći dio tog kontinenta, steći moć u Indiji, te de facto zavladati svjetskim morima (ta britanska dominacija u svijetu potrajat će sljedećih više od 150 godina).

Komentari