Na današnji dan

Vjerni pas Hachikō koji je devet godina čekao svog gospodara – 1935.

Pas Hachikō postao je toliko slavan u Japanu da mu je podignut brončani spomenik, a o njemu je snimljeno i više filmova.

Dana osmog ožujka 1935. godine uginuo je pas Hachikō, legendarno slavan u Japanu po svojoj vjernosti gospodaru. Naime, Hachikō je nekoć bio pas profesora Hidesaburōa Uenoa s Tokijskog Sveučilišta i svakog je dana dočekivao svog gospodara na kolodvoru kad se ovaj vraćao vlakom. Međutim, profesor je 1925. godine umro od moždanog udara, nikada se ne vrativši na kolodvor. Pas Hachikō sljedećih je gotovo devet godina svakog dana dolazio na kolodvor u potrebno vrijeme u nadi da će se profesor ipak vratiti. Prolaznici su uvidjeli da se radilo o neobično vjernom psu pa je Hachikō dospio u medije i postao poznat diljem Japana.

Hachikō je pripadao pasmini Akita, koja potječe sa sjevera japanskog otoka Honšua. Zbog prisutnosti u medijima, pas Hachikō postao je toliko slavan u Japanu da mu je podignut brončani spomenik, a o njemu je snimljeno i više filmova. Izvorni japanski film o njemu iz 1987. godine bio je blockbuster u toj zemlji, a u američko-britanskom remakeu iz 2009. godine glumio je poznati Richard Gere.

U trenutku kad je pas Hachikō 1935. godine uginuo, bio je star 11 godina. Na groblju Aoyama u Tokiju uz grob njegovog gospodara – profesora Hidesaburōa Uenoa – podignut je spomenik vjernom Hachikōu.

Komentari