Na današnji dan

Simbol Pariza otvoren za posjetitelje – 1889.

Desc: View of Exposition Universelle (Universal Exhibition), Paris, France, 1889, engraving ¥ Credit: [ The Art Archive / MusŽe Carnavalet Paris / Dagli Orti ] ¥ Ref: AA371361

Zamišljen je isprva kao privremena konstrukcija, koju bi se moglo rastaviti i ukloniti nakon nekog vremena.

Jedan od simbola Pariza, Eiffelov toranj, otvoren je za posjetitelje 6. svibnja 1889. godine. Glasoviti toranj, kojeg je konstruirao inženjer Gustav Eiffel, zapravo je sagrađen kako bi poslužio kao luk na ulazu u prostor Velike svjetske izložbe u Parizu te godine. Zamišljen je isprva kao privremena konstrukcija, koju bi se moglo rastaviti i ukloniti nakon nekog vremena. Ipak, izazvao je takav interes javnosti da je do danas trajno ostao na svom izvornom mjestu.

Sam toranj je građen dvije godine pri čemu je bilo zaposleno 300 radnika. Toranj je sklopljen od 18.038 komada željeza pomoću 2 i pol milijuna zakovica. Visok je 300 metara, a uključujući antenu visine 20,75 metara., građevina je visoka 320,75 metara.

Velika svjetska izložba održana je u godini u kojoj je slavljena 100. godišnjica početka Francuske revolucije. Izložba je predstavljala značajan međunarodni događaj, kakvi su bili popularni u drugoj polovini 19. stoljeća. Iz velikih svjetskih izložbi nastala je tradicija održavanja EXPO-a, koja se zadržala do danas.


Eiffelov toranj nije bio otvoren istodobno kad i izložba, nego nekoliko dana kasnije. U trenutku službenog otvaranja još nisu bili ni dovršeni liftovi, tako da su prvi posjetitelji do gornjih dijelova tornja mogli doći samo stepenicama. Veliku svjetsku izložbu posjetilo je tijekom manje od šest mjeseci, koliko je trajala, više od 28.000.000 posjetitelja. Tijekom te izložbe Eiffelov je toranj posjetilo i mnogo uglednih osoba, uključujući Thomasa Edisona, Sarah Bernhardt i Buffalo Billa, čija je predstava na temu Divljeg zapada bila sastavni dio izložbe. Sam konstruktor Gustav Eiffel  imao je apartman na vrhu tornja gdje je ugostio Edisona.

 

Komentari